Protesteja tukahdutetaan yhä useammassa maassa voimatoimin
Jopa vakiintuneet demokratiat ovat alkaneet reagoida mielenosoituksiin ylimitoitetulla keinoilla, sanotaan uudessa selvityksessä.
Hallitusten otteet rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan ovat selvästi koventuneet viime vuosina, sanotaan uudessa ihmisoikeusjärjestöjen laatimassa raportissa.
Kansainvälisen kansalaisjärjestöverkosto INCLO:n mukaan jopa vakiintuneissa demokratioissa on nähtävillä trendi, jossa mieltään osoittavat kansalaiset nähdään voimatoimia vaativina uhkina, joita vastaan käytetään ylimitoitettua voimaa ja uusia joukonhallintamenetelmiä.
Verkosto kartoitti raportissaan viranomaisten toimintaa protestien yhteydessä Argentiinassa, Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Iso-Britanniassa, Israelissa ja Palestiinassa, Kanadassa, Keniassa, Unkarissa sekä Yhdysvalloissa.
Selvityksen laatijoiden mukaan esimerkiksi joukkopidätyksistä, joissa saatetaan kerralla pidättää satoja ihmisiä ja vapauttaa myöhemmin ilman syytteitä, on tullut yleinen menetelmä laillisten mielenilmausten tukahduttamiseksi. Samalla kemiallisten aineiden, kuten kyynelkaasun ja pippurisumutteen, käytön yleistyminen on havaittavissa muun muassa Egyptissä, Yhdysvalloissa ja Keniassa.
INCLO pitää merkittävänä, että protestien alueellisista erityispiirteistä huolimatta hallitusten reaktioihin sisältyi yhdistäviä piirteitä, kuten voimankäytöstä seuranneita loukkaantumisia ja kuolemia, kansalaisliikkeiden johtajien kriminalisointia sekä demokraattisten oikeuksien tukahduttamista oikeus- tai viranomaistoimin.
Raportin toimitustyöhön osallistunut Kanadan kansalaisoikeusliiton ohjelmajohtaja Abby Deshman pitää havaintoja huolestuttavina. Hän arvioi viime vuosina nousseiden massamielenosoitusten johtaneen uusiin poliisitoimiin.
"Näemme nyt uusia poliisitaktiikoita. Poliisi on ottanut käyttöönsä uusia pitkän matkan akustisia aseita, äänitykkejä. Egyptissä käytettiin ylenmääräisesti kyynelkaasua. Nämä kehityssuuntaukset ovat nousemassa nyt useissa valtioissa", Deshman sanoo Democracy Now! -uutissivuston haastattelussa.
Raportin johtopäätökset ovat yhteneviä aiempien ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden kanssa. Muun muassa Amnesty Internationalin mukaan viranomaiset syyllistyivät vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin myös Turkissa Gezi-puiston viime kesäisen valtauksen yhteydessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia