YK vahvistaa ihmisoikeusrikosten palanneen Kongoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK vahvistaa ihmisoikeusrikosten palanneen Kongoon

YK:n alustavien tutkimusten mukaan viimeaikaisten levottomuuksien yhteydessä on raiskattu toistasataa naista.

Ainakin 126 naista on raiskattu Kongon demokraattisessa tasavallassa viimeaikaisten levottomuuksien yhteydessä. YK:n sekä maan armeijan alustavien tutkimusten mukaan moniin raiskauksiin ovat syypäinä armeijan jäsenet.

Armeijasta keväällä eronnut kapinallisryhmä M23 valtasi marraskuussa Goman kaupungin 11 päivän ajaksi. Nyt tutkittujen raiskausten on kerrottu tapahtuneen läheisessä Minovan kaupungissa armeijan vetäytyessä. Myös kaksi siviiliä on tapettu.

Myös M23-ryhmää on syytetty raiskauksista ja ryöstelystä viime kuun kahakoissa. Alueella riehuu lisäksi muita aseellisia ryhmiä. UNICEFin mukaan ainakin 400 naista ja tyttöä on kohdannut seksuaalista väkivaltaa M23:n edetessä kohti Gomaa sekä alueellisissa taisteluissa.

M23 vetäytyi Gomasta joulukuun alussa ja on sen jälkeen neuvotellut Kongon hallituksen kanssa. Viime viikolla kapinalliset vaativat presidentin eroa.

Viimeaikaiset väkivaltaisuudet ovat ajaneet Kongossa kodeistaan noin 177 000 siviiliä. YK on huolissaan yhden pakolaisleirin ympärillä kiertelevistä aseistetuista ryhmistä.

Pelastakaa Lapset ja Norjan pakolaisneuvosto tiedottivat tällä viikolla, että osa EU:n lapsille lupaamista Nobel-palkintorahoista suunnataan 9 000:n väkivaltaisuuksia paenneen kongolaislapsen auttamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia