Uusi kotoutumislaki vaarassa hyytyä rahan puutteeseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi kotoutumislaki vaarassa hyytyä rahan puutteeseen

Pakolaisavun mukaan resurssien puute uhkaa uuden kotoutumislain toteuttamista.

Syyskuun alussa voimaan astuneet uudet lait pyrkivät sopeuttamaan kaikki maahanmuuttajat paremmin yhteiskuntaan, ja samalla kiristyy turvapaikanhakijoiden tuensaanti, kirjoittaa Pakolaisapu.

Aiemmin pakolaisiin ja paluumuuttajiin keskittyn kotoutumislain tavoitteena on parantaa kaikkien Suomeen muuttavien henkilöiden sopeutumista ja osallisuutta yhteiskuntaan. Uusi kotoutumislaki pyrkii myös nopeuttamaan maahanmuuttajien työllistymistä.

Uuden lakimuutoksen myötä jokaiselle oleskeluluvan Suomeen saaneelle henkilölle tehdään henkilökohtainen kotoutumissuunnitelma. Laissa pyritään huomioimaan paremmin maahanmuuton monimuotoisuus: Suomeen muutetaan erilaisista taustoista, ikäryhmistä ja syistä. Erityishuomiota kiinnitetään perheiden, lasten ja nuorten kotoutumiseen.

"Lakimuutoksen tausta-ajatus on hyvä. Resursseja ei kuitenkaan olla merkittävästi lisäämässä, joten vaarana on, että uusi laki jää vain kuolleeksi kirjaimeksi", Pakolaisavun kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors toteaa.

Kotoutumislain kanssa samanaikaisesti astuu voimaan uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottolaki, jolla pyritään selkiyttämään vastaanoton sääntelyä ja edistämään vastaanottopalveluiden yhdenmukaisuutta.

Turvapaikanhakijoille maksetaan vastaisuudessa toimeentulotuen sijaan vastaanottorahaa, jota tulee erikseen hakea.

"Käytännössä uusi laki tarkoittaa kiristyksiä turvapaikanhakijoiden oloihin. Taloudellisen tuen pieneneminen hankaloittaa jo muutenkin tukalassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden elämää", Lindfors sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia