Hannu Reime

Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.
Moskeija Beirutissa Libanonissa

Lähi-Itä: Tungosta geopoliittisella tunkiolla

Muun muassa Saudi-Arabian ja Libanonin suhteista on kuulunut viime aikoina yllättäviä uutisia. Hannu Reimen mukaan Lähi-idässä käydään parhaillaan taistoa poliittisesta vaikutusvallasta, eikä roskatunkion päälle mahdu kuin yksi paikallinen kukko.

Näkökulma: Venäjä ja Lähi-itä

Geopolitiikka on kummallista lautapeliä. Sitä voisi pitää suurena ilveilynä, ellei panoksena olisi satojen tuhansien ihmisten henki ja miljoonien hyvinvointi, kirjoittaa Hannu Reime.

Kylmän sodan maailma

Presidentti Sauli Niinistön ennustama uudenlainen kylmä sota tuskin johtaisi kaksinapaiseen maailmaan, mutta köydenveto Ukrainasta on silti vaarallista, arvioi Hannu Reime.

Näkökulma: "Pelin politiikkaa"

Hannu Reimen mielestä yksi syy islamismin syntyyn on ollut suurvaltojen geopoliittinen peli.

Nationalismia idässä ja lännessä

Nationalismi näyttää vahvistuvan vähän kaikkialla, kirjoittaa muun muassa Ukrainan, Skotlannin ja Lähi-idän tilannetta pohtiva Hannu Reime.

Näkökulma: Kärsivä Gaza

Gazan tuhoamisella täytyy olla muita tavoitteita kuin Israelin kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi, pohtii Hannu Reime.

Ystävät ja viholliset vaihtuvat Irakisssa

Syyrian sisällissota selittää ISISin suosiota juuri nyt, mutta Irakin kaaoksen yleisenä syynä on Yhdysvaltojen ja Britannian hyökkäys maahan yksitoista vuotta sitten, kirjoittaa Hannu Reime.

Kansalliskiihkoa, tekopyhyyttä ja hysteriaa

Nikita Hruštšov kääntyisi haudassaan, jos tietäisi miten Krimistä on syntynyt kansainvälinen kriisi, kirjoittaa Hannu Reime.

Federalismi ja eurooppalainen "identiteetti"

Federalismia arvostellaan oikealta, vasemmalta ja keskeltä, mutta sitä myös voi kannattaa vasemmalta tulevin perustein, kirjoittaa Hannu Reime.

Geopoliittista köydenvetoa Ukrainasta

Ukraina on nimensä mukaisesti rajamaa, jossa on käyty kymmeniä sotia siitä, kuka sitä hallitsee tai kuinka se jaetaan kilpailevien valtioiden kesken, kirjoittaa Hannu Reime.

Anarkismin monet muodot

Mielenosoittajien ja poliisien yhteenotto itsenäisyyspäivänä Tampereella on jälleen tuonut anarkismin ja anarkistit yleiseen keskusteluun, kirjoittaa Hannu Reime.

Näkökulma: Vakoilua ja "yhteisiä arvoja"

Vakoilukohussa on unohtunut vanha viisaus, jonka mukaan valtioilla ei ole pysyviä ystäviä, on vain pysyviä intressejä, kirjoittaa Hannu Reime.

Ystävät ja viholliset Lähi-idässä

Lähi-idän strategiset kortit ovat sekaisin, joten ystävät ja viholliset voivat vaihtaa paikkaa odottamatta ja nopeasti, kirjoittaa Hannu Reime.

Syyriassa teeskennellään periaatteellisuutta

Syyriassa pelataan kyynistä peliä maan asukkaiden hengellä ja hyvinvoinnilla, kirjoittaa Hannu Reime.

Kolumni: Egyptin veriset päivät

"Tuntuu hieman nololta korostaa erikseen sellaista itsestään selvää asiaa kuin, että siviilejä ei saa ampua, vaikka näillä olisi omista käsityksistä poikkeavia mielipiteitä", pohtii Hannu Reime.

Pentagonin papereista urkintaskandaaliin

Yhdysvalloissa on niin sanotun terrorisminvastaisen sodan nimissä kavennettu niitä oikeuksia, joiden puolesta amerikkalaiset ovat taistelleet yli 200 vuotta, kirjoittaa Hannu Reime.

Aakkoset ja kulttuuriperintö

Eri kirjoitusjärjestelmien muuttaminen latinalaisiksi kirjaimiksi on aina polittinen teko, pohtii Hannu Reime kolumnissaan.

Jemen ja "terrorisminvastainen sota "

Kaukainen Jemen nousi äskettäin uutisotsikoihin, kun maassa siepatut suomalaiset pääsivät vapaiksi. Hannu Reime paneutuu kolumnissaan Jemenin historiaan.
Tilaa aihepiirin Hannu Reime RSS-syöte