Blogit

Öljy-yhtiö välittää – ainakin maineestaan

Yhdysvaltain historian pahimman öljyturman puhdistamiseen on käytetty miljardeja dollareita. Jokunen dollari on varattu myös yhtiön maineen puhdistamiseen.

Meksikonlahden öljyvuoto vuonna 2010 oli Yhdysvaltain historian suurin ympäristöturma. Öljy-yhtiö British Petroliumin (BP) porauslautta räjähti Louisianan rannikolla ja öljyä alkoi valua mereen.

Öljyvuotoa yritettiin tukkia kuukausikaupalla. Lopulta öljyä ehti pulputa mereen 153 päivän ajan, yhteensä yli 700 miljoonaa litraa. Öljytuhot olivat mittavat ja ne ulottuivat kaikkiin Meksikonlahden osavaltioihin. Öljyn ja sen hajottamiseen käytettyjen kemikaalien ympäristövahingot vaikuttivat alueen eliöihin, koralleihin ja ihmisten elinkeinoihin, erityisesti vähentyneen matkailun ja kalastuksen kautta.

Öljy-yhtiö BP:tä on syytetty onnettomuuden jälkeen muun muassa salailusta ja tuhon vaikutusten vähättelystä. Yhtiötä vastaan on nostettu satoja kanteita ja lisäksi Alabaman osavaltio haastoi BP:n oikeuteen öljytuhon huonosta hoitamisesta.

Öljyn puhdistamiseen on uponnut kymmeniä miljardeja dollareja, jonka lisäksi BP on määrätty maksamaan miljardeja korvauksena alueen ihmisille.

Ympäristön lisäksi turmassa tuhoutui BP:n näkökulmasta myös jotakin ehkä vieläkin tärkeämpää. Nimittäin yhtiön maine. Jos dollarien kaivaminen alueen puhdistamiseen öljystä ja korvauksiin ihmisille ei aina ole ollut helppoa, niin maineen puhdistamiseen dollareita on kuitenkin löytynyt.

Turman jälkeen BP on panostanut paljon maineensa puhdistamiseen öljyn tahroista muun muassa videoilla, joissa BP:läiset vakuuttavat välittävänsä alueen luonnosta ja ihmisistä. Kuvan räjähtävästä öljynporauslautasta ja öljystä tahriintuneista linnuista sijaan mieleen yritetään iskostaa kuvaa aurinkoisista turisteja täpötäysistä rannoista ja ravintoloista, joissa tarjoillaan herkullisia mereneläväannoksia.

Nettiin ladatuilla videoilla öljy-yhtiö kertoo, kuinka se välittää alueen puhtaudesta. Videoita parodioivassa hupi-videossa taitaa kuitenkin paljastua niiden oikeampi viesti, eli välittäminen yhtiön maineen puhdistamisesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.