Miten tasa-arvoisia ovat tuomioistuimet? Raati valitsi parhaat ja pahimmat tuomiot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miten tasa-arvoisia ovat tuomioistuimet? Raati valitsi parhaat ja pahimmat tuomiot

Listan julkaiseminen pahimmin naisten oikeuksia loukkaavista oikeuden päätöksistä voi tuntua irvokkaalta, mutta sitä tarvitaan.

Vuoden on erilaisten palkintojen jaon ja listausten julkaisemisen aikaa. Kenties yksi erikoisimmista on kansainvälisen tasa-arvojärjestön Women’s Link Worldwiden myöntämä ”tunnustus”.

Järjestö listasi tänä vuonna kymmenettä kertaa sekä naisten oikeuksien kannalta kielteisiä että myönteisiä oikeuden päätöksiä. Suurimman osan valinnoista teki kansainvälinen raati. Lisäksi yleisö valitsi kummastakin kategoriasta yhden ehdokkaan.

Pahimpien naisten oikeuksien polkijoiden joukossa on toinen toistaan kammottavampia tapauksia.

Sudanilainen oikeusistuin tuomitsi kuolemaan 19-vuotiaan Noura Husseinin, kun tämä oli tappanut miehensä raiskausyrityksen yhteydessä.

Espanjassa tuomittiin viisi jengiraiskaukseen syyllistynyttä miestä pelkästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska raiskauksessa ei ollut käytetty väkivaltaa tai häirintää.

El Salvadorissa raiskattu raskaana oleva nainen sai 30 vuoden tuomion saatuaan keskenmenon. Meksikossa oikeus tuomitsi naisen ”avioliiton harmonian ja arvokkuuden” rikkomisesta, kun tämä oli vaatinut ex-mieheltään elatusmaksuja.

Tapaukset panevat miettimään, millainen maailman oikeuslaitosten tila oikein on ja onko Women's Linkin äänestys edes hyödyllinen vai tekeekö se rikoksista vain entistä irvokkaampia kauhistelun kohteita.

Toivoa kuitenkin on: esimerkiksi Noura Husseinin tuomio lopulta kumottiin sen saatua maailmanlaajuista huomiota. Tiedon lisääminen on Women's Linkin mukaan senkin tavoitteena.

Lisäksi Women’s Link listaa myös myönteisiä tapauksia. Tänä vuonna esimerkiksi Afrikan ihmisoikeustuomioistuin vaati Malia korjaamaan perhelakejaan naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiseksi. Väli-Amerikan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Nicaraguan tukemaan nuoria seksuaalisen väkivallan uhreja. Espanjan korkein oikeus määräsi valtion maksamaan korvauksia äidille, jonka tyttären isä murhasi käytettyään oikeudelta saamansa mahdollisuuden valvomattomaan vierailuun.

Ja Argentiinassa tuomioistuin päätti ensimmäistä kertaa, että sukupuoleen kohdistuva viha voi olla rikoksen motiivi ja määritteli kuuluisan transaktivistin Diana Sacayánin murhan transmurhaksi.

Pieniä askeleita mutta tärkeitä siitä huolimatta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia