Oikeus kumosi aviomiehensä tappaneen raiskauksen uhrin kuolemantuomion Sudanissa – yli 400 000 ihmistä vetosi Noura Husseinin puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeus kumosi aviomiehensä tappaneen raiskauksen uhrin kuolemantuomion Sudanissa – yli 400 000 ihmistä vetosi Noura Husseinin puolesta

Aviomiehensä itsepuolustuksena tappanut Noura Hussein saa kuolemantuomion sijasta viiden vuoden vankeustuomion. Maan lainsäädännössä on rutkasti parantamisen varaa, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Don't blame the victims -teksti kirjoitettuna liidulla katuun

Aviomiehensä raiskaaman Noura Husseinin kuolemantuomio on peruttu Sudanissa. Amnesty vaatii lakimuutoksia, jotta kukaan ei enää joutuisi kokemaan samaa. Kuva: Wolfram Burner / CC BY-NC 2.0.

Sudanin vetoomustuomioistuin on kumonnut 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin saaman kuolemantuomion.

Hussein puukotti aviomiehensä kuoliaaksi toukokuussa 2017 sen jälkeen, kun mies oli raiskannut tämän sukulaistensa avulla ja yrittänyt uudelleen samaa. Hänet tuomittiin kuolemaan tämän vuoden toukokuussa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin eilen julkaisemien tietojen mukaan Husseinin tuomio on nyt korvattu viiden vuoden vankeustuomiolla, ja lisäksi hänen on maksettava niin sanottuja verirahoja 8 400 dollaria (7 200 euroa).

”Kuolemantuomion kumoaminen on erittäin tervetullut uutinen, mutta sen on nyt johdettava lain uudelleenarviointiin, jotta varmistettaisiin, että Noura Hussein on viimeinen ihminen, jonka pitää käydä läpi tämä koettelemus”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Amnestyn mukaan Sudanin on tarkasteltava pakkoavioliittoihin, lapsiavioliittoihin sekä avioliitossa tapahtuvaan raiskaukseen liittyvää lainsäädäntöään. Tällä hetkellä jopa vain 10-vuotiaat voivat mennä naimisiin. Hussein naitettiin vastoin tahtoaan 16-vuotiaana. Yli kolmannes 20–24-vuotiaista sudanilaisnaisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin.

Uutinen Husseinin kuolemantuomiosta keräsi laajasti julkisuutta, ja BBC:n mukaan muun muassa malli Naomi Campbell sekä näyttelijä Emma Watson vetosivat Husseinin puolesta. Amnestyn mukaan #JusticeforNoura-kampanjassa oli mukana yli 400 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia