Uutiset Tasa-arvo

Oikeus kumosi aviomiehensä tappaneen raiskauksen uhrin kuolemantuomion Sudanissa – yli 400 000 ihmistä vetosi Noura Husseinin puolesta

Aviomiehensä itsepuolustuksena tappanut Noura Hussein saa kuolemantuomion sijasta viiden vuoden vankeustuomion. Maan lainsäädännössä on rutkasti parantamisen varaa, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Don't blame the victims -teksti kirjoitettuna liidulla katuun
Aviomiehensä raiskaaman Noura Husseinin kuolemantuomio on peruttu Sudanissa. Amnesty vaatii lakimuutoksia, jotta kukaan ei enää joutuisi kokemaan samaa. (Kuva: Wolfram Burner / CC BY-NC 2.0)

Sudanin vetoomustuomioistuin on kumonnut 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin saaman kuolemantuomion.

Hussein puukotti aviomiehensä kuoliaaksi toukokuussa 2017 sen jälkeen, kun mies oli raiskannut tämän sukulaistensa avulla ja yrittänyt uudelleen samaa. Hänet tuomittiin kuolemaan tämän vuoden toukokuussa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin eilen julkaisemien tietojen mukaan Husseinin tuomio on nyt korvattu viiden vuoden vankeustuomiolla, ja lisäksi hänen on maksettava niin sanottuja verirahoja 8 400 dollaria (7 200 euroa).

”Kuolemantuomion kumoaminen on erittäin tervetullut uutinen, mutta sen on nyt johdettava lain uudelleenarviointiin, jotta varmistettaisiin, että Noura Hussein on viimeinen ihminen, jonka pitää käydä läpi tämä koettelemus”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Amnestyn mukaan Sudanin on tarkasteltava pakkoavioliittoihin, lapsiavioliittoihin sekä avioliitossa tapahtuvaan raiskaukseen liittyvää lainsäädäntöään. Tällä hetkellä jopa vain 10-vuotiaat voivat mennä naimisiin. Hussein naitettiin vastoin tahtoaan 16-vuotiaana. Yli kolmannes 20–24-vuotiaista sudanilaisnaisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin.

Uutinen Husseinin kuolemantuomiosta keräsi laajasti julkisuutta, ja BBC:n mukaan muun muassa malli Naomi Campbell sekä näyttelijä Emma Watson vetosivat Husseinin puolesta. Amnestyn mukaan #JusticeforNoura-kampanjassa oli mukana yli 400 000 ihmistä.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.