Uutiset Tasa-arvo

Oikeus kumosi aviomiehensä tappaneen raiskauksen uhrin kuolemantuomion Sudanissa – yli 400 000 ihmistä vetosi Noura Husseinin puolesta

Aviomiehensä itsepuolustuksena tappanut Noura Hussein saa kuolemantuomion sijasta viiden vuoden vankeustuomion. Maan lainsäädännössä on rutkasti parantamisen varaa, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Don't blame the victims -teksti kirjoitettuna liidulla katuun
Aviomiehensä raiskaaman Noura Husseinin kuolemantuomio on peruttu Sudanissa. Amnesty vaatii lakimuutoksia, jotta kukaan ei enää joutuisi kokemaan samaa. (Kuva: Wolfram Burner / CC BY-NC 2.0)

Sudanin vetoomustuomioistuin on kumonnut 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin saaman kuolemantuomion.

Hussein puukotti aviomiehensä kuoliaaksi toukokuussa 2017 sen jälkeen, kun mies oli raiskannut tämän sukulaistensa avulla ja yrittänyt uudelleen samaa. Hänet tuomittiin kuolemaan tämän vuoden toukokuussa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin eilen julkaisemien tietojen mukaan Husseinin tuomio on nyt korvattu viiden vuoden vankeustuomiolla, ja lisäksi hänen on maksettava niin sanottuja verirahoja 8 400 dollaria (7 200 euroa).

”Kuolemantuomion kumoaminen on erittäin tervetullut uutinen, mutta sen on nyt johdettava lain uudelleenarviointiin, jotta varmistettaisiin, että Noura Hussein on viimeinen ihminen, jonka pitää käydä läpi tämä koettelemus”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Amnestyn mukaan Sudanin on tarkasteltava pakkoavioliittoihin, lapsiavioliittoihin sekä avioliitossa tapahtuvaan raiskaukseen liittyvää lainsäädäntöään. Tällä hetkellä jopa vain 10-vuotiaat voivat mennä naimisiin. Hussein naitettiin vastoin tahtoaan 16-vuotiaana. Yli kolmannes 20–24-vuotiaista sudanilaisnaisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin.

Uutinen Husseinin kuolemantuomiosta keräsi laajasti julkisuutta, ja BBC:n mukaan muun muassa malli Naomi Campbell sekä näyttelijä Emma Watson vetosivat Husseinin puolesta. Amnestyn mukaan #JusticeforNoura-kampanjassa oli mukana yli 400 000 ihmistä.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.