Johdanto konfliktimetalleihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Johdanto konfliktimetalleihin

Kärjistäen sanottuna Kongon kapinallisryhmät saavat rahoituksensa siitä, että joku haluaa uuden kännykän.

Missä on kuollut moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin Irakissa, Afganistanissa, Syyriassa ja Gazassa yhteensä?

Kongon demokraattisessa tasavallassa, kertoo sarjakuvapiirtäjä Mark Fioren lyhytanimaatio Pay Attention. Sen mukaan "vähintä, mitä voimme tehdä, on kiinnittää huomiota".

Kongon kaivoksista saadaan esimerkiksi kassiteriittia ja koltaania, joita tarvitaan elektroniikassa, kuten kännyköissä. Kassiteriitin ja koltaanin kaltaisia metalleja kutsutaan konfliktimetalleiksi tai -mineraaleiksi, koska luonnonvarat ovat yksi syy Kongon veriseen konfliktiin, jonka arvellaan vieneen yli viiden miljoonan ihmisen hengen.

Kärjistäen: kapinallisryhmät saavat rahoituksensa siitä, että joku toisella puolella maailmaa haluaa uuden kännykän, jossa on uusia kivoja pelejä tai muita sovelluksia.

Mutta miten tehdä syyllisyydentunnon potemisen ja "huomion kiinnittämisen" lisäksi jotain konkreettista? Siihen video ei vastaa. Boikotti ei ole yksiselitteinen ratkaisu: järjestöt varoittivat muutama vuosi sitten, että jos konfliktimineraaleja aletaan boikotoida, paikalliset saattavat kärsiä vielä enemmän.

Finnwatch sen sijaan on suositellut EU:hun Yhdysvalloista tuttua lakia, jonka mukaan yritysten on ilmoitettava viranomaisille, ovatko niiden käyttämät raaka-aineet peräisin Kongosta tai naapurimaista. Ehkä siitä olisi hyvä aloittaa?

Lisää uusi kommentti