Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Oranssi kukka ruohikossa
Suomen etenemistä kestävän kehityksen tavoitteissa voi pian seurata avoimelta verkkosivustolta. (Kuva: Emiliano Ricci / CC BY 2.0)

Tilastokeskus avaa vuoden lopulla avoimen verkkosivuston, jolle kootaan Suomea koskevat tiedot kestävän kehityksen tavoitteista ja niiden seurantamittareista. 

Sivuilta kuka tahansa voi saada käyttöönsä tilastotietoa, jotka liittyvät YK:n yleiskokouksen yhteydessä vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Niin sanotun Agenda 2030:n sisältämät 17 tavoitetta on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta. Lisäksi tavoitteet käsittelevät muita sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Tavoitteilla on 169 alatavoitetta. Niiden seuraamiseksi on kehitetty lähes 240 mittaria, jotka nyt aiotaan Suomen osalta julkaista verkossa. Hanketta johtaa valtioneuvoston kanslia.

Kaikille maille yhteiset mittarit ovat tärkeitä, jotta heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja vähiten kehittyneet valtiot pääsisivät osallisiksi kehityksestä. Mittarit osoittavat kehitystarpeita myös Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden toiminnassa, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Sami Pirkkala Tilastokeskuksen tiedotteessa.

”Suomella olisi petrattavaa esimerkiksi kulutus- ja tuotantotapojen kestävöittämisessä”, hän sanoo.

Millään maalla ei ole vielä kaikkea tietoa, jota seurantaa varten tarvitaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kolmannes tiedoista löytyy säännöllisistä tilastolähteistä, kolmannes on kehitettävissä ja kolmanneksen mittaamiseen ei vielä ole vakiintunutta menetelmää.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteet Suomi

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.