Maailman uudet kehitystavoitteet hyväksytään viikonloppuna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman uudet kehitystavoitteet hyväksytään viikonloppuna

Kunnianhimoisena tavoitteena on muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen.

YK:n jäsenmaiden on määrä hyväksyä uudet kestävän kehityksen tavoitteet tulevana viikonloppuna New Yorkissa järjestettävässä kestävän kehityksen huippukokouksessa. Tänään alkava kokous on osa YK:n yleiskokousta.

Uudet kehitystavoitteet korvaavat vuosina 2000–2015 voimassa olleet YK:n kahdeksan vuosituhattavoitetta. Uusia kehitystavoitteita on 17, ja ne keskittyvät muun muassa köyhyyden poistamiseen, kunnollisten työpaikkojen luomiseen, eriarvoisuuden kitkemiseen ja ympäristön kantokyvyn säilyttämiseen. Aikaa on vuoteen 2030 asti.

Tavoitteet ovat tulosta kolme vuotta kestäneistä neuvotteluista, joissa päästiin sopuun aiemmin kesällä. Nyt alkavassa huippukokouksessa on määrä hyväksyä tavoitteet lopullisesti. Suuren luokan tapahtumaa ovat tällä viikolla markkinoineet muun muassa poptähti Shakira sekä jalkapalloilija David Beckham.

Suomea edustaa kokouksessa kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Uusien kehitystavoitteiden suurimpana erona vanhoihin verrattuna pidetään sitä, että tavoitteet ovat aiempaa laajemmat ja ne myös koskevat kaikkia maailman maita, toisin kuin vuosituhattavoitteet, jotka oli suunnattu kehitysmaille.

"Meillä ei enää ole pohjoinen–etelä-keskustelua siitä, mitä pohjoinen tekee etelän puolesta, vaan siitä, mitä teemme toistemme puolesta. Kaikki, mikä tapahtuu missä tahansa päin maailmaa, vaikuttaa myös monessa muussa paikassa – talouskriisistä konflikteihin ja siirtolaisiin, --- luonnonkatastrofeihin ja ilmastonmuutokseen", sanoi YK:n pääsihteerin post 2015 -neuvonantaja Amina J. Mohammed aiemmin tällä viikolla.

Tavoitteita on kritisoitu muun muassa niiden suuresta määrästä ja hankalasta mitattavuudesta. Selvää on myös se, että niiden saavuttaminen – kuten äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä – tulee olemaan haastavaa.

Global Justice Now -järjestön mukaan uusien tavoitteiden taustalla oleva talousmalli on vanhentunut, joka pahentaa eriarvoisuutta.

"Toki haluamme kaikki eroon köyhyydestä, mutta emme voi tehdä sitä jatkamalla tavalliseen tapaan tai toivomalla, että köyhyys menee pois. Jotkut ihmiset ovat hyvin köyhiä, koska toiset ovat hyvin rikkaita. Köyhyyden haastaminen tarkoittaa myös vaurauden ja vallan haastamista", kritisoi järjestön johtaja Nick Dearden.

Suomalaiset järjestöt puolestaan muistuttivat kokouksen alla julkaisemassaan kannanotossa, että tavoitteiden saavuttaminen vaatii konkreettisia toimia myös Suomelta.

"On ristiriitaista, että hallituksemme sitoutuu YK:ssa viemään maailmaa kestävään suuntaan ja samalla omalla politiikallaan tekee käytännössä toista – leikkaa kehitysyhteistyövaroista, joilla rakennetaan demokratiaa ja vakaita yhteiskuntia, sekä ohjaa päästökauppatuloja teollisuuden käyttöön", toteaa Kepan kehityspoliittinen neuvonantaja Jouni Nissinen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia