Suomalaiset maksaisivat eettisestä läppäristä 125 euroa enemmän – Ongelmana on, että tietoa tuotanto-olosuhteista ei ole tarjolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaiset maksaisivat eettisestä läppäristä 125 euroa enemmän – Ongelmana on, että tietoa tuotanto-olosuhteista ei ole tarjolla

Eettisen kaupan puolesta ry selvittää, miten voitaisiin valmistaa kannettava tietokone mahdollisimman vastuullisesti. Järjestön kyselytutkimuksen mukaan se kiinnostaa myös useimpia suomalaisia.

Kannettavan tietokoneen näpäimistö ja näyttö

Eettinen läppäri kiinnostaa suomalaisia. Vielä sellaista ei ole rakennettu. Kuva: Long Road Photography / CC BY-NC-ND 2.0.

90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että heidän ostamansa kulutuselektroniikka on vastuullisesti tuotettua. Suomalaiset olisivat valmiita maksamaan keskimäärin 125 euroa enemmän kannettavasta tietokoneesta, jos he voisivat olla varmoja siitä, että se on tuotettu ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen, selviää Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) tänään julkaisemasta kyselytutkimuksesta.

Nuoret ikäryhmät olisivat valmiita maksamaan vanhempia enemmän. 18–24-vuotiaat maksaisivat keskimäärin 188 euroa vastuullisesti tuotetusta läppäristä.

Kannettavien tietokoneiden ja muun kulutuselektroniikan eettisyys kiinnostaa kuluttajia, sillä niiden osissa käytetään mineraaleja, joiden tuotantoon liittyy sekä ympäristöön että ihmisoikeuksiin liittyviä ongelmia.

”Jokaisessa läppärissä on yli 30 eri mineraalia. Näistä iso osa tulee maista, joissa on kohonnut ihmisoikeusloukkausten riski. Esimerkiksi 60 prosenttia maailman koboltista tulee Kongosta, jossa mineraalien louhintaan liittyy lapsityövoiman hyväksikäyttöä, surkeita työoloja ja korruptiota”, sanoo Eetin tutkija Anna Härri järjestön tiedotteessa.

Noin 88 prosenttia kyselyyn vastanneista kuitenkin kokee, ettei saa riittävästi tietoa elektroniikkatuotannon työoloista ja ympäristövaikutuksista.

Kysely on osa tutkimusprojektia, jossa Eetti selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin valmistaa. Projektin tuloksista kerrotaan muun muassa lyhytdokumentein.

”Tällä hetkellä alan yritykset eivät tee tarpeeksi ihmisoikeusloukkausten ja ympäristöongelmien kitkemiseksi. Siksi päätimme ryhtyä itse toimeen ja selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä”, Härri sanoo.

Tutkimuksen teki IROResearch Oy loka–marraskuun vaihteessa. Siihen osallistui verkossa noin tuhat suomalaista. Otos vastaa suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia