Sri Lankan talous nojaa vahvasti siirtolaisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankan talous nojaa vahvasti siirtolaisuuteen

Miljoonan srilankalaisen siirtotyöläisen rahalähetykset pitävät maan talouden pystyssä vaikeinakin aikoina. 20 miljoonan asukkaan saarivaltiosta lähtee vuosittain ulkomaille töihin yli 200 000 henkeä, joista reilu puolet on naisia.

Miljoonan srilankalaisen siirtotyöläisen rahalähetykset pitävät maan talouden pystyssä vaikeinakin aikoina. 20 miljoonan asukkaan saarivaltiosta lähtee vuosittain ulkomaille töihin yli 200 000 henkeä, joista reilu puolet on naisia.

Sri Lanka saa yli kolmanneksen ulkomaanvaluutastaan siirtotyöläistensä rahalähetyksistä. Viime vuonna rahaa tuli 2,4 miljardin euron edestä, 300 miljoonaa euroa enemmän kuin 2008.

"Se tapahtui kansainvälisestä finanssikriisistä huolimatta", Sri Lankan siirtotyövoimaviraston johtaja L.K. Ruhunuge iloitsee.

Hänen mukaansa Arabiemiraattien työvoiman tarve on vähentynyt, mutta Saudi-Arabiassa se on kasvanut.

Sri Lankan työttömyysprosentti on heilunut viiden ja kuuden välillä viisi viime vuotta. Siksi hallitus on rohkaissut kansalaisiaan lähtemään ulkomaille ansaitsemaan.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät hallitusta, ettei se kanna vastuuta kansalaistensa työoloista ulkomailla eikä älähdä edes suoranaisissa hyväksikäyttötapauksissa.

Suurimmassa vaarassa ovat kotiapulaisina työskentelevät naiset. Palkat voi jäädä saamatta, ja raiskaukset ovat yleisiä. Useimmat hyväksikäytöt tapahtuvat Lähi-idässä.

Sri Lankan hallitus syyttää asiasta yksityisiä työnvälitysfirmoja. Kun kunnollinen työsopimus jää tekemättä, työntekijät ovat työnantajansa armoilla. Voimistuneen kritiikin vuoksi hallitus on käynnistänyt yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n kanssa kokeiluhankkeen Libyassa.

Libyan pääkaupunkiin Tripoliin kansainvälistä lentokenttää rakentavan brasilialaisyhtiön palvelukseen on valittu 500 srilankalaista. Heille maksetaan 400-650 euroa kuussa riippuen koulutuksesta ja kokemuksesta.

"Jos järjestely toimii, perheen naisten ei enää kannata lähteä ulkomaille kotiapulaiseksi reilun sadan euron kuukausipalkalla, kun aviomies tienaa moninkertaisesti", Shantha Kulasekara IOM:n Sri Lankan toimistosta huomauttaa.

Sri Lankan hallitus kaavailee vastaavaa järjestelyä myös Israelissa, Kyproksella, Italiassa ja Ranskassa.

"Lähi-idässä se on vaikeaa, koska palkat ovat heikommat ja olosuhteet kurjat", Sri Lankan siirtotyöministeri Sunil Sirisena sanoo.

Srilankalaiset siirtotyöläiset ovat tottuneet kurjiin oloihin.

"He nukkuvat vessoissa tai keittiössä tai pakastimen päällä. He eivät valita, koska olosuhteet ovat paremmat kuin heidän kotikylässään", Kaakkois-Aasian siirtolaisjärjestön puheenjohtaja Lakshan Dias sanoo.

Hongkongissa asiat ovat sikäli hyvin, että lain mukaan kotiapulaisella pitää olla oma huone.

Diasin mukaan kotiapulaisten asema on parantunut myös Jordaniassa ja Kuwaitissa, mutta se ei johdu niinkään Sri Lankan hallituksen ponnisteluista kuin maiden oman lainsäädännön tiukentumisesta.

Sri Lankan faktat

- Saarivaltio Intian valtameressä Intian kaakkoispuolella.
- Asukkaita 20 miljoonaa.
- Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 39,7%
- Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 9,2%
- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 102/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia