Uutiset Iranin ihmisoikeustilanne
Iran tuomitsi kuolemaan some-aktivistin – Teloitukset lisääntyneet dramaattisesti vuoden 2022 mielenosoitusten jälkeen
Iran teloittaa yhä enemmän ihmisiä. Viimeisimpiä kuolemantuomion saaneita ovat rap-artisti Toomaj Salehi ja sosiaalisessa mediassa kritiikkiä esittänyt Mahmud Mehrabi.
- Kuva: David Sandoz / CC BY 2.0 DEED.
Iran käyttää kuolemantuomiota yhä vahvemmin kriittisten äänten hiljentämiseen. Toukokuun alussa maan vallankumoustuomioistuin tuomitsi kuolemaan sosiaalisen median aktivistin Mahmud Mehrabin.
Tuomio annettiin ”korruptiosta maan päällä”. Se voi Iranissa tarkoittaa esimerkiksi jumalanpilkkaa tai uskonnollisten lakien rikkomista. On epäselvää, mistä rikoksista Mehrabi tarkalleen ottaen syytettiin. Radio Free Europen mukaan kyse on kriittisistä sosiaalisen median viesteistä.
Mehrabi pidätettiin maaliskuussa 2023. Syyskuussa hän sai lisää syytteitä muun muassa valtionvastaisesta propagandasta, poliisin ja armeijan kehottamisesta tottelemattomuuteen, sodan lietsomisesta, rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan sekä maan johtajan loukkaamisesta.
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat julkaisivat tällä viikolla kannanoton, jossa he vaativat Mehrabin ja muiden tuomittujen tuomioiden perumista.
”On hälyttävää, että Iranin rangaistus ilmaisunvapaudesta on kuolemanrangaistus tai pitkä vankeustuomio. Kaksi viikkoa sitten kuolemantuomion sai rap-artisti Toomaj Salehi. Nämä rangaistukset ovat täysin ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeusstandardien kanssa”, kannanotossa sanotaan
Salehi sai tuomionsa huhtikuussa. Hän tuki vuoden 2022 mielenosoituksia ja naisten vapautusliikettä, joka sai alkunsa, kun 22-vuotias nuori nainen, Mahsa Amini, kuoli poliisin hoteissa. Salehin tuomio on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota, ja hänen puolestaan ovat vedonneet muun muassa pop-artisti Sting ja Coldplay-yhtye.
Myös Mehrabi osallistui vuoden 2022 protesteihin.
Iran on yksi eniten kuolemantuomioita antava maa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi huhtikuussa ilmestyneessä raportissaan, että viime vuonna maassa teloitettiin ainakin 853 ihmistä. Määrä kasvoi 48 prosenttia edellisvuodesta.
Yli puolet tuomituista on tuomittu huumerikoksista, mutta myös osallisuudesta vuoden 2022 protesteihin on tuomittu ja teloitettu ihmisiä.
Amnestyn tietojen mukaan ainakin kuusi miestä teloitettiin vuonna 2023 mielenosoitusten takia ja ainakin seitsemän muuta on tuomittu kuolemaan vuoden 2022 ja 2019 protesteista.
Teloitukset ovat jatkuneet tänä vuonna. Maaliskuun 20. päivään mennessä ainakin 95 ihmistä oli teloitettu.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia