Pelastakaa Lapset: Talouskasvu ei riitä köyhyyden poistamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Talouskasvu ei riitä köyhyyden poistamiseksi

Järjestön tutkimuksen mukaan köyhyyden poistaminen maailmasta on mahdollista vain vähentämällä eriarvoisuutta ja kehittämällä hallintoa.

Köyhyys on mahdollista poistaa maailmasta vuoteen 2030 mennessä, jos hallitukset panostavat poliittisiin toimenpiteisiin. Talouskasvu yksin ei riitä, todetaan kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimusraportissa. Raportti myös tiivistää järjestön ehdotukset vuoden 2015 jälkeisiksi kehitystavoitteiksi.

Tutkimuksessa käytettyjen tilastollisten mallien perusteella äärimmäisen köyhyyden poistaminen sekä useiden muiden kehitystavoitteiden saavuttaminen on mahdollista, jos hallitukset panostavat tuloerojen vähentämiseen ja hallinnon kehittämiseen. Jos nykyinen kehitys jatkuu, tavoitteita ei pystytä saavuttamaan, raportissa todetaan.

"Tämä on selkeä ja merkittävä tutkimustulos. Tämä vahvistaa, että voimme olla sukupolvi, joka lopettaa äärimmäisen köyhyyden. Mutta vain, jos maailma on valmis nopeasti vähentämään tulojen eriarvoisuutta", toteaa Suomen Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön neuvonantaja Sanna Vesikansa järjestön tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan jopa köyhimmät ja konflikteista kärsivät valtiot voivat saavuttaa tavoitteet, jos käyttöön otetaan lisäksi kaikkein syrjäytyneimmille ryhmille tarkoitetut ohjelmat. Järjestön mukaan kansainvälisen yhteisön täytyy panostaa konfliktinratkaisuun ja lisäksi varmistaa kehitysyhteistyöllä, että kaikkein suurimman taakan kantavilla valtioilla on mahdollisuus saada tarvitsemansa taloudellinen ja tekninen tuki.

Köyhyyden poistamisen lisäksi Pelastakaa Lapset ehdottaa vuoden 2015 jälkeisiksi kehitystavoitteiksi muun muassa estettävissä olevan äitiys- ja lapsikuolleisuuden ja nälän poistamista sekä terveydenhuollon, puhtaan veden, viemäröinnin ja peruskoulun mahdollistamista kaikille. Järjestön mukaan onnistumisen mittana täytyy olla se, onko tavoitteet saavutettu kaikkein köyhimpien ja haavoittuvimpien ryhmien osalta.

Suomen Pelastakaa Lapset vaatii Suomea painottamaan eriarvoisuuden vähentämistä YK:n kestävän kehityksen rahoituskomiteassa. Suomi toimii tällä hetkellä komitean puheenjohtajamaana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia