Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat

Maahanmuutosta ja siirtolaisuudesta puhuvat mediassa yleensä ne, joilla ei ole siitä omakohtaista kokemusta. Maailma.netin juttusarja kääntää asetelman päälaelleen.

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jonka tarkoituksena on lisätä maahanmuuttajien näkyvyyttä suomalaisessa mediassa ja saada nämä vahvemmin mukaan siirtolaisuudesta ja kestävästä kehityksestä käytävään keskusteluun.

”Suomessa on kirjoitettu paljon maahanmuutosta, mutta aika usein äänessä ovat suomalaiset asiantuntijat ja poliitikot ja maahanmuuttajille jää case-esimerkin osa. Halusimme lähteä tekemään journalismia, jossa maahanmuuttajilla olisi aktiivisempi rooli”, sanoo Maailma.netin päätoimittaja Teija Laakso.

Maahanmuuttajat globaalin etelän äänenä -hankkeessa julkaistaan vuosina 2019–2020 yhteensä 20 juttua, jotka käsittelevät kestävää kehitystä, siirtolaisuutta ja maahanmuuttajuutta eri näkökulmista. Pääosassa ovat Suomessa asuvat, globaalista etelästä kotoisin olevat maahanmuuttajat.

Hanketta rahoittaa EU:n Frame, Voice, Report! -projekti, jota Suomessa koordinoi kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Projektin tarkoituksena on lisätä EU-kansalaisten tietoisuutta kestävästä kehityksestä.

”Maahanmuuttajilla voi olla erilainen näkemys kestävän kehityksen kysymyksistä tai vaikkapa niin sanotuista siirtolaisuuden juurisyistä kuin kantaväestöllä”, Laakso sanoo.

Yhtenä tavoitteena hankkeessa on purkaa valta-asetelmia ja lisätä suomalaisen median moniäänisyyttä, sillä siirtolaisuutta ja kestävää kehitystä koskevan keskustelun aiheet ja näkökulmat määrittävät edelleen useimmiten kantasuomalaiset.

”Tiedostamme, että ihmisillä on erilaisia rooleja, eikä tarkoitus ole lokeroida ketään pelkäksi ’siirtolaiseksi’ tai ’maahanmuuttajaksi’. Keskeistä on, että ihminen itse haluaa tulla mukaan projektiin sekä suomalaisen yhteiskunnan jäsenenä että maahanmuuttajana ja kertoa näkemyksiään nimenomaan maahanmuuton ja kestävän kehityksen näkökulmista”, Laakso sanoo.

Osallistujia juttusarjaan haetaan muun muassa yhdessä Viestintä ja kehitys -säätiön kanssa järjestettävien työpajojen kautta.

Käytännössä maahanmuuttajien aktiivisempi rooli juttuprosessissa voi tarkoittaa esimerkiksi osallistumista aiheiden tai näkökulmien määrittelyyn ja haastateltavien valintaan tai journalistisen sisällön tuottamista itse.

Haluatko mukaan hankkeeseen? Lue lisää täältä!

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Logo FVR 2019
Logo EU 2019 FVR
Logo 2019 Fingo pieni FVR

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia