Maahanmuuttajat globaalin etelän äänenä – Maailma.netin juttusarja 2019–2020

Mikä? – Juttusarja muuttoliikkeestä

Maahanmuuttajat globaalin etelän äänenä on uutissivusto Maailma.netin hanke, jonka tavoitteena on tuoda globaalista etelästä kotoisin olevien maahanmuuttajien ääni kuuluviin suomalaisessa mediassa. Sarjassa julkaistaan vuosina 2019–2020 Maailma.netissä 20-osainen juttusarja, joka käsittelee kestävää kehitystä ja muuttoliikettä.

Maahanmuuttajat globaalin etelän äänenä -hanketta rahoittaa EU:n Frame, Voice, Report! -projekti, jota Suomessa koordinoi kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Projektin tarkoituksena on lisätä EU-kansalaisten tietoisuutta kestävästä kehityksestä.

Miksi? – Valtarakenteet uusiksi

Journalismissa niin tekijät kuin haastateltavatkin ovat usein kantaväestöä ja maahanmuuttajille jää usein pintapuolinen rooli. Hankkeen avulla halutaan parantaa maahanmuuttajien mahdollisuuksia osallistua kestävästä kehityksestä ja etenkin maahanmuutosta käytävään julkiseen keskusteluun.

Haluamme tehdä journalismia, jossa maahanmuuttajien ääni kuuluu paremmin ja haastaa samalla median valtarakenteita – myös omia käsityksiämme ja toimintatapojamme.

Miten? – Yhteistyöllä

Juttusarjan sisällöt tekee pääosin Maailma.netin toimitus yhteistyökumpaneinaan maahanmuuttajat. Haemme toteutukseen mukaan globaalista etelästä kotoisin olevia maahanmuuttajia, jotka:

  • haluavat osallistua julkiseen keskusteluun maahanmuutosta ja kestävästä kehityksestä laajemmin
  • ja/tai joilla on näkemystä siitä, miten mediassa pitäisi käsitellä maahanmuuttoaiheita tai kestävää kehitystä yleensä.

Globaalilla etelällä tarkoitetaan OECD:n määrittelemiä viralliseen kehitysapuun oikeutettuja maita.

Maahanmuuttajat voivat osallistua aiheiden ja näkökulmien ideointiin, antaa haastatteluja, ehdottaa tai välittää haastateltavia, vinkata juttuaiheita, kirjoittaa juttuihin kommentteja, toimia tulkkeina, antaa taustatietoja ja joissakin tapauksissa tehdä itse juttuja.

Juttujen kirjoittamisesta sekä tulkkauksesta maksetaan korvaus. Hankkeessa järjestetään maahanmuuttajille työpajoja syksyllä 2019, mutta sarjan tekoon voi osallistua myös ilman työpajoihin osallistumista.

Sarjassa julkaistavat jutut voivat olla artikkeleja, podcasteja, videoita, kuvareppareita, visuaalisia verkkotyökaluja hyödyntäviä juttuja tai vaikka virtuaalitodellisuutta. Juttujen on tarkoitus käsitellä maahanmuuttoa kestävän kehityksen kysymyksenä.

Miten mukaan?

Haluatko mukaan työpajaan? Tai onko sinulla juttuidea tai muita ajatuksia? Ota yhteyttä:

Silja Ylitalo, toimittaja, silja.ylitalo@maailma.net, puh. 046 850 9181
Teija Laakso, päätoimittaja, teija.laakso@maailma.net, puh. 046 850 6575

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Logo FVR 2019
Logo EU 2019
Logo 2019 Fingo pieni