Järjestöt vetoavat UNRWA-päätöksen pyörtämiseksi – ”Syvästi järkyttävää ja epäinhimillistä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vetoavat UNRWA-päätöksen pyörtämiseksi – ”Syvästi järkyttävää ja epäinhimillistä”

Tusina maata on jäädyttänyt tukensa YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestöltä. Ihmisoikeus- ja avustusjärjestöt pitävät päätöstä julmana. Kansainvälisen tuomioistuimen tuoreen linjauksen mukaan on varmistettava, että Gazaan saadaan humanitaarista apua, muistuttaa Amnesty.

Save Gaza -teksti piirrettynä asfalttiin.

Mielenilmaus San Franciscossa marraskuussa 2023. Kuva: Peg Hunter / CC BY-NC 2.0 DEED.

Ihmisoikeus- ja avustusjärjestöt ovat vaatineet, että avunantajamaat peruvat päätöksensä jäädyttää tukensa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle.

Ainakin 11 maata, myös Suomi, ilmoitti jäädytyksestä sen jälkeen, kun kävi ilmi, että 12:ta järjestön työntekijää epäillään yhteyksistä Hamasin lokakuussa tekemiin terrori-iskuihin.

Päätös on tuhoisa isku yli kahdelle miljoonalle Gazan pakolaiselle, joille järjestö on ollut ainoa pelastusköysi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

”On syvästi järkyttävää ja epäinhimillistä, että useat hallitukset ovat tehneet päätöksen, joka aiheuttaa lisää kärsimystä kahdelle miljoonalle palestiinalaiselle, jotka ovat jo kansanmurhan ja järjestetyn nälänhädän riskissä. -- On erityisen järkyttävää, että tähän on ryhdytty siksi, että syytökset koskevat 12:ta työntekijään UNRWA:n 30 000:sta henkilökunnan jäsenestä”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Syytökset ovat vakavia ja niiden pitää johtaa tutkintaan ja tarvittaessa oikeudenkäyntiin. Muutaman yksilön tekoja ei kuitenkaan pitäisi käyttää syynä lopettaa apu, Callamard sanoo. Hän myös muistutti, että humanitaarisen avun estämistä voidaan pitää kollektiivisena rangaistuksena, joka on kansainvälisen oikeuden vastainen toimenpide.

Suomen lisäksi ainakin Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Yhdysvallat, Australia ja Kanada ovat jäädyttäneet tukensa.

Sen sijaan esimerkiksi Norja, Espanja, Irlanti ja Belgia eivät aio jäädyttää tukeaan.

Asia on Amnestyn mukaan erityisen ajankohtainen, koska kansainvälinen tuomioistuin linjasi perjantaina, että Israelin on pyrittävä estämään kansanmurha ja varmistamaan humanitaarisen avun pääsy perille. Kaikilla valtioilla on velvollisuus varmistaa, että ICJ:n toimet toteutetaan, Callamard sanoi.

Myös muut järjestöt ovat kritisoineet avun jäädyttämistä. Päätös on hätiköity ja edistää nälän ja tautien yleistymistä Gazassa, sanoo suomalainen Kansainvälinen solidaarisuustyö. 

 “On väärin tuomita palestiinalaiset epätoivoon ja nälänhätään Gazassa ja sen ulkopuolella”, sanoo puolestaan Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko järjestön kannanotossa.

Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo vetoaa avun jatkamisen puolesta. Myös maailmalla 21 avustusjärjestöä, mukana esimerkiksi Oxfam, Pelastakaa Lapset ja ActionAid ovat vedonneet UNRWA:n puolesta.

”152 UNRWA:n henkilökunnan jäsentä on jo tapettu, ja 145 sen tilaa on vahingoittunut pommituksissa. UNRWA on Gazan suurin humanitaarinen järjestö, eikä sen humanitaarista apua voida korvata muiden järjestöjen työllä. Jos jäädytyspäätöstä ei peruta, jo valmiiksi rajallinen humanitaarinen operaatio Gazassa voi romahtaa”, järjestöjen kannanotossa todetaan.

UNRWA on kertonut, että helmikuun jälkeen se ei voi enää toimia Gazassa, ellei päätöksiä peruta.

Päivitys 31.1.2024. Lisätty  tietoYK-liiton ja Fingon kannanotoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia