Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan Välimeren kautta saapuvien siirtolaisten määrä romahti viime vuonna

Eurooppaan saapui Välimeren kautta yli puolet vähemmän siirtolaisia kuin edellisvuonna.
Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa
Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015. (Kuva: Carlos Spottorno / British Red Cross, IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Eurooppaan saapui Välimeren kautta viime vuonna yhteensä 171 635 siirtolaista tai pakolaista. Määrä on yli kaksi kertaa vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreissa tilastoissaan.

70 prosenttia siirtolaisista saapui Italiaan, loput tulijat jakautuivat Kreikan, Kyproksen ja Espanjan kesken. Espanjaan ja Kyprokselle saapuneiden määrä kasvoi. Kreikkaan tulijoiden määrä taas putosi yli 80 prosenttia.

Siirtolaisten tulon vähenemisen taustalla uskotaan olevan muun muassa Turkin ja EU:n vuonna 2016 solmima sopimus Kreikkaan saapuvien siirtolaisten palauttamisesta. Niinpä niin sanottu keskisen Välimeren reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on noussut suosituimmaksi. Keskisen Välimeren reitin liikennekin alkoi kuitenkin vähentyä viime vuoden loppupuoliskolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Monet Italiaan saapuvat tulevat Libyasta, jonka kaoottinen tilanne on sallinut räikeän salakuljetusbisneksen. EU on ryhtynyt tukemaan Libyan rajavartiostoa siirtolaisten pysäyttämisessä, mutta se on saanut kritiikkiä sekä YK:lta että ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä siirtolaisia pidetään Libyassa epäinhimillisissä oloissa pidätyskeskuksissa ja heitä jopa myydään orjiksi.

IOM tilastoi myös siirtolaisten kuolemia. Välimeri osoittautui kaikkein vaarallisimmaksi reitiksi. Siellä hukkui viime vuonna ainakin 3 116 ihmistä. Yhteensä siirtolaisia kuoli maailmanlaajuisesti 5 376. Määrä on kolmanneksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiskuolemat yli kolminkertaistuivat, järjestö kertoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.