Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan Välimeren kautta saapuvien siirtolaisten määrä romahti viime vuonna

Eurooppaan saapui Välimeren kautta yli puolet vähemmän siirtolaisia kuin edellisvuonna.
Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa
Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015. (Kuva: Carlos Spottorno / British Red Cross IFRC / CC BY-NC-ND 2.0 )

Eurooppaan saapui Välimeren kautta viime vuonna yhteensä 171 635 siirtolaista tai pakolaista. Määrä on yli kaksi kertaa vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreissa tilastoissaan.

70 prosenttia siirtolaisista saapui Italiaan, loput tulijat jakautuivat Kreikan, Kyproksen ja Espanjan kesken. Espanjaan ja Kyprokselle saapuneiden määrä kasvoi. Kreikkaan tulijoiden määrä taas putosi yli 80 prosenttia.

Siirtolaisten tulon vähenemisen taustalla uskotaan olevan muun muassa Turkin ja EU:n vuonna 2016 solmima sopimus Kreikkaan saapuvien siirtolaisten palauttamisesta. Niinpä niin sanottu keskisen Välimeren reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on noussut suosituimmaksi. Keskisen Välimeren reitin liikennekin alkoi kuitenkin vähentyä viime vuoden loppupuoliskolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Monet Italiaan saapuvat tulevat Libyasta, jonka kaoottinen tilanne on sallinut räikeän salakuljetusbisneksen. EU on ryhtynyt tukemaan Libyan rajavartiostoa siirtolaisten pysäyttämisessä, mutta se on saanut kritiikkiä sekä YK:lta että ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä siirtolaisia pidetään Libyassa epäinhimillisissä oloissa pidätyskeskuksissa ja heitä jopa myydään orjiksi.

IOM tilastoi myös siirtolaisten kuolemia. Välimeri osoittautui kaikkein vaarallisimmaksi reitiksi. Siellä hukkui viime vuonna ainakin 3 116 ihmistä. Yhteensä siirtolaisia kuoli maailmanlaajuisesti 5 376. Määrä on kolmanneksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiskuolemat yli kolminkertaistuivat, järjestö kertoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus

Lue myös

Norsunluurannikkolainen siirtolainen Bamba Drissa
Norsunluurannikkolainen Bamba Drissa on yksi niistä 72 688 siirtolaisesta, jotka ylittivät Välimeren tammikuussa 2016.
(Kuva:
Daan Bauwens
/
Suomen IPS
)

Eurooppaan saapuneen siirtolaisen paineet ovat kovat – kotimaahan ei voi palata tyhjin käsin

Norsunluurannikkoilainen siirtolainen Bamba Drissa sanoo, että elämä Italiassa on vaikeampaa kuin kotimaassa. Paluu ei kuitenkaan ole vaihtoehto. ”Me olemme täällä auttaaksemme perheitämme. Ennen kuin se onnistuu, emme voi palata.”
Pelastusliivejä levitettynä nurmikolle
Lontoossa kampanjoitiin vuonna 2016 hukkuneiden siirtolaisten puolesta laittamalla pelastusliivejä esille.
(Kuva:
Howard Lake
/
CC BY-SA 2.0
)

Raportti: Euroopan Välimeren puoleinen raja on maailman tappavin

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viimeisten 40 vuoden aikana paperiton siirtolaisuus on kasvanut sitä mukaa kuin muuttoliikettä on yritetty rajoittaa. Tiukka jako siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen ei sen mukaan toimi.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW.(Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.