Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jolla puolestaan on yhteyksiä salakuljettajiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.
Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015.
Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015. (Kuva: CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää EU-maita kymmenien tuhansien Libyaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten epäinhimillisestä kohtelusta.

EU-maat ovat järjestön tänään julkaistun raportin mukaan osasyyllisiä, sillä EU tukee Libyaa, jotta se estäisi siirtolaisten tulon Välimeren kautta Eurooppaan.

Libyan tilanne on ollut kaoottinen vuodesta 2011, jolloin maan diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin. Se on silti monien Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kauttakulkumaa, ja maassa arvioidaan olevan yli 700 000 siirtolaista. He joutuvat usein kurjiin oloihin ja heitä jopa myydään orjiksi.

Saapuminen laittomasti Libyaan luetaan maan laissa rikokseksi, ja siksi siirtolaisia pidätetään mielivaltaisesti. Rannikkovartioston pidättämät pakolaiset ja siirtolaiset suljetaan pidätyskeskuksiin. Amnestyn mukaan jopa 20 000 ihmistä on tällä hetkellä pidätettyinä ahtaissa, epähygieenisissä tiloissa.

Raporttia varten haastatellut siirtolaiset ja pakolaiset kertoivat kokeneensa tai nähneensä mielivaltaisista pidätyksiä ja tappoja, pakkotyötä, kidutusta ja kiristystä. Toimien takana olivat viranomaiset, sissiryhmät tai aseelliset ryhmät.

Kymmenet ihmiset kertoivat joutuneensa hyväksikäytön kierteeseen, jonka taustalla on Libyan rannikkovartioston, salakuljettajien ja vartijoiden yhteistyö. Vartijat pidätyskeskuksissa kiristävät siirtolaisilta rahaa kiduttamalla heitä.

”He hakkasivat minua kumiletkulla, koska he halusivat rahaa vapautuksen vastikkeeksi. He soittavat perheelle samalla, kun hakkaavat, jotta perhe lähettäisi rahaa”, kertoi gambialainen mies.

Maksukykyiset siirtolaiset saattavat päästä pois Libyasta salakuljettajien ja rannikkovartioston yhteistyön avulla, raportissa kerrotaan. Joissain tapauksissa Libyan rannikkovartiosto on jopa saattanut veneitä kansainvälisille vesille.

EU on epäsuorasti kuviossa mukana, sillä eurooppalaiset hallitukset ovat tukeneet Libyan hallituksen osastoa, jonka tehtävänä on estää muuttoa Eurooppaan. Osasto on vastuussa pidätyskeskuksista. Eurooppalaiset hallitukset ovat myös solmineet sopimuksia Libyan paikallishallinnon, heimojohtajien ja aseellisten ryhmien kanssa salakujetuksen ja siirtolaisuuden estämiseksi.

EU-maat tukevat myös Libyan rannikkovartiostoa, jotta se pysäyttäisi siirtolaiset Välimerellä. Uusi todistusaineisto osoittaa, että Libyan viranomaisten toimet Italian lahjoittamalla aluksella johtivat 50 ihmisen hukkumiseen Välimerellä, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Libyan rannikkovartioston ja salakuljettajien yhteistyön laajuudesta ei ole varmuutta, mutta on selvää, että viime vuosina rannikkovartioston toimintavalmiudet ovat EU:n tuen ansiosta kasvaneet. Tänä vuonna rannikkovartiosto on pidättänyt lähes 20 000 ihmistä ja vienyt heidät pidätyskeskuksiin.

Amnestyn mukaan EU:n on nyt vaadittava Libyaa lopettamaan pidätykset. Pidätetyt on vapautettava ja YK:n pakolaisjärjestön toiminta maassa sallittava.

”Eurooppalaisten hallitusten täytyy harkita Libyan kanssa tehtyä yhteistyötä tarkkaan. Eurooppalaisten hallitusten on autettavaa turvapaikanhakijoita Eurooppaan laillisten ja turvallisten reittien, kuten pakolaiskiintiön, kautta. Vastuuta pakolaisista ei voi ulkoistaa Libyan kaltaisille maille”, sanoo Amnestyn Suomen osaston pakolaisasiantuntija Kaisa Väkiparta tiedotteessa.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Libya Amnesty International

Lue myös

Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.