Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.

Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa

Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa. Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Miljoonat ihmiset tarvitsevat nopeasti humanitaarista apua Kongon demokraattisessa tasavallassa. Avustusjärjestöt ovat tällä viikolla varoittaneet, että aika ihmishenkien pelastamiseksi uhkaa loppua kesken, ellei rahoitusta saada lisää.

”Jos emme saa riittävää rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan. Haluan olla tässä selkeä. -- Lapset kuolevat ensin. Ja se on fakta”, sanoi YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) operaatiojohtaja Jean-Philippe Chauzy keskiviikkona.

Sisäistä konfliktia paenneet kongolaisviljelijät ovat nyt joutuneet  jättämään välistä kolme peräkkäistä istutuskautta, mikä tarkoittaa, että ihmisillä ei ole juuri mitään syötävää. Ruoka-apua ei ole riittävästi, ja esimerkiksi joulukuussa 3,2 miljoonasta ruokapulasta kärsivästä vain 12,5 prosenttia sai apua, YK-järjestöt kertoivat eilen.

Afrikan suurimpiin maihin kuuluva Kongo on ollut epävakaa vuosien ajan, mutta tilanne on pahentunut sen jälkeen, kun lounaisella Kasain alueella puhkesi etnisiä taisteluita vuonna 2016. Lisäksi maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta virastaan ja on lykännyt vaaleja jo toistamiseen. Samaan aikaan muiden sissiryhmien toiminta on lisääntynyt.

Tilanne on heikentynyt nopeasti: Kongossa on nyt noin 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, joista peräti 1,9 miljoonaa pakeni viime vuonna. Ruokapulasta kärsivien määrä on noussut vuodessa 30 prosenttia. Viime vuonna maassa alkoi myös pahin koleraepidemia 15 vuoteen.

”Viime vuosi on ollut yksi vaikeimmista miljoonille siviileille. Armoton väkivallan, tautien, aliravitsemuksen ja ihmishenkien menettämisen kierre on vaatinut veronsa perheiltä. --- Kamppailemme yhden maailman suurimman, akuuteimman ja monimutkaisimman humanitaarisen kriisin kanssa”, sanoi YK:n humanitaarinen koordinaattori Kim Bolduc eilen.

Heikon turvallisuustilanteen ja maan huonon infrastruktuurin lisäksi avun toimittamista perille vaikeuttaa rahapula. Viime vuonna tarvitusta avusta vain puolet saatiin kasaan.

”Rahoitustaso on alimmillaan vuosiin. Kongo näyttää pudonneen monien avunantajien kartalta aikana, jolloin humanitaariset tarpeet kasvavat”, Chauzy toteaa.

Humanitaariset järjestöt julkaisivat eilen 1,68 miljardin dollarin eli noin 1,36 miljardin euron suuruisen apuvetoomuksen Kongoon. Se on suurin maalle koskaan julkaistu vetoomus. Yhteensä 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua; rahoilla autettaisiin 10,5:tä miljoonaa.

Suomi lisäsi viime vuoden lopulla Kongon humanitaarista rahoitusta miljoonalla eurolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia