Nälkäkuolema uhkaa 250 000:ta lasta Kongossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäkuolema uhkaa 250 000:ta lasta Kongossa

Ihmisiä on alkanut palata väkivallan riivaamalle Kongon Kasain alueelle tilanteen rauhoituttua, mutta monen viljelykset ovat tuhoutuneet. ”Ihmiset haluavat eniten rauhaa”, sanoo WFP:n johtaja David Beasley.

Rauhanturvaaja ja siviileitä Kongon demokraattisessa tasavallassa

YK:n rauhanturvaaja Lukalengen alueella Kasaissa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Väkivalta on rauhoittunut Kasaissa viime kuukausina, mutta sadat tuhannet ovat yhä paossa. Kuva: MONUSCO/Force / CC BY-SA 2.0.

Noin 3,2 miljoonaa ihmistä Kasain alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa tarvitsee välitöntä ruoka-apua, arvioi YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Konfliktin riivaama alue on viime kuukausina rauhoittunut, mutta monella kotiin palanneella ei ole suuhunpantavaa, sillä taisteluissa on tuhoutunut koteja ja viljelyksiä.

”Jopa 250 000 lasta voi kuolla Kasaissa lähikuukausina, elleivät he saa nopeasti riittävän ravinteikasta ruokaa. Meidän pitää päästä näiden lasten luo ja tarvitsemme rahaa – välittömästi”, sanoi WFP:n johtaja David Beasley tiedotteessa eilen.

WFP kertoo tuoneensa alueelle jo 80 uutta rekkaa ja lennättävänsä apua ja työntekijöitä paikalle. Se on kuitenkin saanut kasaan vasta prosentin 135 miljoonan dollarin, eli noin 116 miljoonan euron, avustuspotista, jonka se tarvitsee ensi vuoden puoliväliin asti.

Kongon keskiosissa sijaitsevassa Kasaissa on perinteisestikin suuret aliravitsemusluvut, mutta viime elokuussa alkaneiden väkivaltaisuuksien seurauksena tilanne on pahentunut.

Väkivalta alkoi, kun armeija tappoi presidentti Joseph Kabilaa kritisoineen perinteisen päällikön ja Kamuina Nsapu -sissit ryhtyivät kostotoimiin. Tuhansia ihmisiä on tapettu, kyliä ja satoja on tuhottu ja myös sairaalat, koulut ja klinikat ovat kärsineet vahinkoja. YK on syyttänyt sekä hallitusta että sissejä tappamisesta. Maasta on löytynyt myös joukkohautoja

”Se, mitä viime päivinä tapaamani ihmiset haluavat eniten, on rauha, jotta he voisivat kasvattaa oman ruokansa, rakentaa elämänsä uudelleen ja rakentaa paremman tulevaisuuden lapsilleen”, Beasley sanoo.

Hän kertoo välittäneensä viestin myös presidentti Joseph Kabilalle ja tämän hallinnolle. Kabilan piti luopua virastaan viime joulukuussa mutta hän on kieltäytynyt, ja maassa aiotaan järjestää uudet vaalit vasta huhtikuussa 2019. Sen pelätään lisäävän levottomuuksia.

Kasain sekä Kongon muiden alueiden väkivallan takia Kongon sisäisten pakolaisten määrä on yli kaksinkertaistunut 3,9 miljoonaan vuoteen 2015 verrattuna. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi viime viikolla, että noin puolet Kasaista paenneista vajaasta 1,5 miljoonasta ihmisestä on kuitenkin palannut kotiin, sillä tilanne on viime aikoina rauhoittunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia