Ebolan kaltainen epidemia uhkaa lähes 30:tä maata | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ebolan kaltainen epidemia uhkaa lähes 30:tä maata

Heikko terveysjärjestelmä lisää epidemiariskiä maissa, joissa terveydenhuoltojärjestelmä on vielä huonompi kuin nykyisissä ebolamaissa.

Lastenjärjestö Pelastakaa Lapset patistaa maailman maita vahvistamaan köyhien maiden terveydenhuoltojärjestelmiä. Järjestön tuoreen raportin (pdf) mukaan lähes 30 maata on erittäin haavoittuvaisia ebolan kaltaisille epidemioille.

Ebolatartunnan on saanut Maailman terveysjärjestön tuoreimpien tilastojen mukaan pääosin Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa lähes 24 000 ihmistä, ja tautiin on kuollut noin 9 600 ihmistä.

Yhtenä syynä taudin leviämiseen on pidetty maiden surkeaa terveydenhuoltojärjestelmää. Esimerkiksi neljän miljoonan asukkaan Liberiassa oli taudin alkamisaikaan vain 51 lääkäriä.

Pelastakaa Lasten raportin mukaan monessa muussa maassa on kuitenkin vielä huonompi tilanne. Järjestön koostaman 75 maata käsittävän indeksin mukaan 28 maassa on heikompi terveydenhuoltojärjestelmä kuin Liberiassa, jossa ebolan uhreja on tähän mennessä ollut eniten.

Kaikkein vaikein tilanne on Somaliassa, Tšadissa, Nigeriassa, Afganistanissa ja Haitissa. Myös Guinea on kymmenen huonoimman maan joukossa.

Esimerkiksi Afganistanissa valtio käyttää alle kymmenen euroa per henki terveydenhuoltoon vuosittain, Somaliassa 1,4 euroa. Suomessa terveydenhuoltomenot olivat asukasta kohti 3 229 euroa vuonna 2012.

Nigerissä puolestaan on vain 1,6 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Etiopiassa 2,8. Yhteensä maailmassa on miljardi ihmistä, jotka eivät koskaan elämänsä aikana edes tapaa terveystyöntekijää, raportissa kerrotaan.

Järjestö muistuttaa, että parempien terveydenhuoltojärjestelmien rakentaminen olisi kustannustehokasta. Ebolan vastainen työ Länsi-Afrikassa on maksanut noin 3,5 miljardia euroa. Maiden terveysjärjestelmien vahvistaminen olisi kuitenkin maksanut alun perin vain 1,2 miljardia euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia