Arktisten öljyvuotojen torjuntasuunnitelmat "käytännössä merkityksettömiä" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arktisten öljyvuotojen torjuntasuunnitelmat "käytännössä merkityksettömiä"

Kaksi vuotta työn alla ollut hallitustenvälinen sopimusluonnos ei sisällä käytännön toimenpiteitä öljyvuotojen pysäyttämiseksi, sanoo Greenpeace.

Arktisen neuvoston kaksi vuotta valmistelema öljyvahinkojen torjuntasopimus ei velvoita mihinkään, eikä aseta tiukkoja rajoituksia, sanoo Greenpeace. Sopimusluonnos vuosi järjestölle helmikuun alussa ennen neuvoston ympäristöministerien kokousta Pohjois-Ruotsissa.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma merijään nopea hupeneminen on aiheuttanut ekologisesti herkällä alueella merkittävän öljybuumin, jota Greenpeace on vaatinut suitsittavaksi öljynporauskielloilla ja -rajoituksilla.

"Luonnos ei herätä luottamusta Arktisen neuvoston kykyyn suojella tätä herkkää aluetta, kun pahin tapahtuu. Se on uskomattoman epäselvä, se laiminlyö yhtiöiden asettamisen vastuuseen virheidensä vaikutuksista, eikä mikään takaa riittäviä valmiuksia käsitellä vuotoja", sanoo järjestön Arctic Oil kampanjan johtaja Ben Ayliffe.

Järjestön mielestä neuvosto on epäonnistunut tavoitteessaan laatia ensimmäinen sitova sopimus öljynvahinkojen torjumiseksi. Järjestö epäilee, että öljy-yhtiöt ovat päässeet vaikuttamaan sopimuksen valmisteluun.

Arktiseen neuvosto on perustettu vuonna 1996 ja sen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä arktisilla alueilla. Neuvostoon kuuluvat Pohjoismaat, Kanada, Yhdysvallat ja Venäjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia