Yksityinen vankilabisnes herättää närää Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yksityinen vankilabisnes herättää närää Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain yksityisen vankilalaitoksen arvostelijat katsovat, ettei ihmisten vangitseminen voitontavoittelun vuoksi ole hyväksyttävää.

Vaikka rikollisuus väheni Yhdysvalloissa vuosina 1980-2010, vankien lukumäärä viisinkertaistui, Michelle Alexanderin tuore kirja paljastaa.

Mustia kongressiedustajia johtava Elsie Scott on laskenut, että vankeinhoidon kustannukset ovat huimat 68 dollaria jokaista vankia kohti päivässä.

Justice Policy Institute raportoi, että kaksi suurinta vankiloita pyörittävää yritystä kirjasi viime vuonna yhteensä kahden miljardin euron tuotot.

Raportin mukaan yksityisten liittovaltion vankiloiden asukasmäärä on kasvanut 120 prosenttia vuodesta 2000. Osavaltioiden yksityisvankiloissa kasvu oli 33 prosenttia.

"Yksityiset vankilayhtiöt ovat markkinoineet tuotettaan ankarasti viime vuosikymmenellä", raportti sanoo viitaten miljooniin, joita yhtiöt ovat käyttäneet poliitikkojen lobbaamiseen. Ne vastustavat jyrkästi tuomioiden lyhentämistä tai muuttamista ehdollisiksi.

Puolet amerikkalaisvangeista on tuomittu huumeiden hallussapidosta, ja valtaosa heistä on nuoria mustia miehiä.

Enlace-järjestö kampanjoi nyt sen puolesta, että amerikkalaiset vetäisivät sijoituksensa pois vankilayhtiöistä.

"Useimmilla on tietämättään - eläkerastojen tai kirkkojen kautta - sijoituksia vankiloissa. Heidän tulisi vaatia sijoitusrahastoja vetämään rahat pois", Enlacen toiminnanjohtaja Peter Cervantes-Gautschi sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia