YK:n ennuste vuodelle 2030: Katastrofi päivässä, kaksi parhaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ennuste vuodelle 2030: Katastrofi päivässä, kaksi parhaassa

Vaikka katastrofeihin liittyviä riskejä on pyritty vähentämään, katastrofien mittakaava ja intenstiteetti ovat kasvaneet. Katastrofit ajavat konflikteihin verrattuna moninkertaisen määrän ihmisiä pakolaisiksi.

Ilmakuva metsäpalosta yöllä.

Metsäpalo Intian Bandipurissa vuonna 2019. Kuva: NaveenNkadalaveni / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.

Ihmisen toiminta lisää erilaisten katastrofien määrää eri puolilla maailmaa, varoittaa UNDRR:n tuore raportti.

UNDRR eli United Nations Office for Disaster Risk Reduction on YK:n alainen virasto, jonka pyrkimyksenä on vähentää suuronnettomuuksia synnyttäviä riskitekijöitä.

UNDRR:n käyttämä disaster-sana voidaan suomeksi kääntää katastrofiksi tai onnettomuudeksi. UNDRR tarkoittaa sillä ”yhteisön tai yhteiskunnan toiminnan vakavaa häiriötä”, jolla on inhimillisiä, aineellisia, taloudellisia tai ympäristöön kohdistuvia haitallisia vaikutuksia. Määritelmän sisään mahtuvat niin äkilliset katastrofit, kuten maanjäristykset tai hirmumyrskyt, kuin hitaasti kehittyvät ilmiöt, kuten aavikoituminen tai kuivuus.

Raportin mukaan 20 viime vuoden aikana on vuosittain sattunut 350–500 keskisuurta tai suurta katastrofia tai onnettomuutta. UNDRR ennakoi katastrofien määrän kasvavan niin, että vuonna 2030 niitä tapahtuisi 560, eli karkeasti puolitoista päivässä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää monia luonnontuhoja, kuten hirmumyrskyjä, tulvia, kuivuutta ja metsäpaloja.

Raportissa todetaan, että vaikka katastrofeihin liittyviä riskejä on pyritty vähentämään, katastrofien mittakaava ja intenstiteetti ovat kasvaneet. 2010-luvun aikana katastrofeissa kuoli keskimäärin 81 000 ihmistä vuosittain, vaikkakin vuosittainen vaihtelu on hyvin suurta.

Katastrofit ajavat konflikteihin verrattuna moninkertaisen määrän ihmisiä pakolaisiksi. Esimerkkinä tästä käyvät trooppiset hirmumyrskyt, jotka vuonna 2020 ajoivat miljoonia ihmisiä pois kodeistaan niin Väli-Amerikassa, Karibialla kuin Kaakkois-Aasiassa.

Katastrofit vaikuttavat suhteettoman voimakkaasti kehittyvien maiden talouteen. Raportin mukaan ne menettävät vuosittain keskimäärin yhden prosentin bruttokansantuotteestaan katastrofien vuoksi. Kehittyneissä maissa vastaava luku on 0,3 prosenttia. Pahimmat taloudelliset menetykset on koettu Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa.

Taloudellisia menetyksiä pahentaa se, että tuhon kohteeksi joutunutta omaisuutta ei useinkaan ole vakuutettu, tai jos onkin, vakuutukset eivät korvaa kuin pienen osan vahingoista.

Raportin mukaan onnettomuuksien taustalla vaikuttaa liiallinen optimismi ja riskien aliarviointi, jonka perusteella tehdään vääränlaisia poliittisia ja taloudellisia päätöksiä.

Raportin esitelleen YK:n apulaispääsihteerin Amina Mohammedin mukaan nykyinen elämäntapamme vie ihmiskuntaa ”itsetuhon kierteeseen”.

”Meidän on muutettava omahyväisyytemme toiminnaksi. Yhdessä voimme vähentää torjuttavissa olevia onnettomuuksia, kun työskentelemme kestävän kehityksen tavotteiden hyväksi”, Mohammed sanoi YK:n julkaiseman tiedotteen mukaan.

Lisää uusi kommentti