YK-raportti: Köyhyyden puolittaminen yhä mahdollista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti: Köyhyyden puolittaminen yhä mahdollista

Kaikkein köyhimmät ovat kuitenkin jäämässä kehityksessä jälkeen, todetaan YK:n vuosituhattavoiteraportissa.

Vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa on joiltain osin edistytty merkittävästi, kertoo YK:n eilen julkistama vuosituhattavoitteiden seurantaraportti.

Raportista käy kuitenkin ilmi, että kehitys on ollut epätasaista ja että kaikkien vuosituhattavoitteiden saavuttaminen määräaikaan mennessä on haastavaa.

Raportti osoittaa, että köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä on yhä mahdollista. Lisäksi edistysaskeleena raportissa mainitaan alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuden huomattava väheneminen 12,4 miljoonasta 8.1 miljoonaan vuosina 1990—2009 sekä malariakuolemien ja hiv-tartuntojen väheneminen.

Merkittävää raportin mukaan on myös se, että peruskoulutuksen takaamisessa huomattavaa edistystä on tapahtunut nimenomaan köyhimmissä maissa.

Raportti kuitenkin osoittaa myös, että kehitys ei tavoita kaikkia tasaisesti. Parannuksista huolimatta kehitys tuntuu ohittavan erityisesti ne, jotka ovat heikoimmassa asemassa taloutensa, sukupuolensa, ikänsä, vammaisuutensa tai kansalaisuutensa vuoksi. Erot eri maiden sekä kaupunkien ja maaseudun välillä ovat musertavia.

Esimerkiksi ravitsemuksen ja selviytymismahdollisuuksien kohentaminen on ollut hitainta kaikkein köyhimpien lasten kohdalla. Myöskään parannukset sanitaatiossa eivät useinkaan kosketa köyhiä ja maaseudulla asuvia.

Raportista selviää myös, että tasa-arvon edistämisen ja naisten aseman parantamisen tavoitteesta ollaan edelleen kaukana. Kaikkien vuosituhattavoitteiden saavuttaminen näyttääkin YK:n mukaan haastavalta.

"Tavoitteiden saavuttaminen tulee vaatimaan oikeudenmukaista ja osallistavaa talouskasvua — kasvua, joka tavoittaa kaikki ihmiset ja joka antaa kaikille, erityisesti köyhille ja marginaalissa eläville, samat mahdollisuudet hyötyä taloudellisista mahdollisuuksista", sanoo raportin julkistanut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia