YK määritteli kunnollisen vessan ihmisoikeudeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK määritteli kunnollisen vessan ihmisoikeudeksi

Ihmisoikeusjärjestöt kiittelevät YK:n päätöslauselmaa, joka tekee sanitaatio-oikeudesta erillisen ihmisoikeuden.

YK:n yleiskokous on määritellyt oikeuden sanitaatioon, eli käytännössä kunnolliseen vessaan, erilliseksi ihmisoikeudeksi.

Jo aiemmin puhdas vesi ja sanitaatio yhdessä ovat olleet ihmisoikeus, mutta joulukuussa hyväksytty päätöslauselma tunnustaa sanitaation omaksi erilliseksi oikeudekseen, vaikka se onkin kiinteässä yhteydessä myös puhtaan veden saantiin.

Linjauksen toivotaan tehostavan valtioiden ja järjestöjen ponnisteluita kunnollisen sanitaation takaamiseksi.

"Se antaa ihmisille selvemmän käsityksen oikeudesta ja vahvistaa heidän kykyään vaatia tätä oikeutta", sanoo YK:n veden ja sanitaation ihmisoikeusraportoija Léo Heller tiedotteessaan.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 2,5 miljardia ihmistä ilman kunnollista sanitaatiota, ja joka seitsemäs tekee tarpeensa avoimelle paikalle. Sanitaation puute lisää tartuntatauteja, kuten koleraa, lavantautia ja hepatiittia, ja se vaikeuttaa etenkin tyttöjen koulunkäyntiä.

Tarpeiden tekeminen avoimelle paikalle myös altistaa tytöt ja naiset häirinnälle ja väkivallalle, ja kehno sanitaatio on yhteydessä myös lasten aliravitsemukseen, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) asiantuntija Amanda Klasing.

HRW sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja vesi- ja sanitaatio-oikeusjärjestö WASH United ovat kiitelleet päätöslauselmaa, sillä niiden mukaan se selventää oikeutta sanitaatioon ja auttaa varmistamaan, että hallitukset kiinnittävät asiaan huomiota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia