YK: Köyhyys nostettava Nicaraguan vaalien pääaiheeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Köyhyys nostettava Nicaraguan vaalien pääaiheeksi

Köyhyys ja sen helpottamiseen tähtäävien vuosituhattavoitteiden täyttäminen pitäisi nostaa pääasioiksi Nicaraguan marraskuisissa presidentinvaaleissa, YK patistaa. Keskiamerikkalaisen Nicaraguan viisimiljoonaisesta väestöstä 75 prosenttia elää alle 1,6 eurolla päivässä ja 45 prosenttia kituuttaa vajaalla puolella siitä.

Köyhyys ja sen helpottamiseen tähtäävien vuosituhattavoitteiden täyttäminen pitäisi nostaa pääasioiksi Nicaraguan marraskuisissa presidentinvaaleissa, YK patistaa.

Keskiamerikkalaisen Nicaraguan viisimiljoonaisesta väestöstä 75 prosenttia elää alle 1,6 eurolla päivässä ja 45 prosenttia kituuttaa vajaalla puolella siitä. Moni lapsi joutuu joka vuosi koulun sijasta töihin, mikä on nostanut arvion lapsityöläisten luvusta 230 000:een.

YK näkee Nicaraguan marraskuun alun presidentinvaaleissa tilaisuuden tarttua köyhyysongelmiin. Maailmanjärjestön edustajat ovat kiertäneet tapaamassa puolueväkeä ja ehdokkaita taivutellen näitä kampanjoimaan ihmisoikeuksien ja vuonna 2000 asetettujen YK:n tavoitteiden puolesta.

Tarkoitus on muuan muassa puolittaa äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä ja saada kaikki maailman lapset kouluun vuoteen 2015 mennessä.

Vaalit eivät kuitenkaan lupaa uusia tuulia Nicaraguan politiikkaan, joka on käytännössä "kahden puolueen panttivankina", sanoo kansalaisjärjestöjen yhteistyöelimen edustaja Georgina Muñoz.

Vallassa oleva oikeistolainen Perustuslaillinen liberaalipuolue (PLC) ja vasemmistolainen Sandinistien kansallinen vapautusrintama (FSLN) ovat hänen mukaansa jakaneet keskenään kaikki julkiset virat.

Jako näkyy myös presidentinvaaleissa, joiden viidestä ehdokkaasta mielipidemittausten kärjessä ovat sandinistien kestoehdokas Daniel Ortega, joka johti maata 1985-1990, ja nykyhallituksen, liike-elämän sekä Yhdysvaltain tukema pankkimies Eduardo Montealegre.

Montealegren asetti ehdolle Nicaragualainen liberaaliliitto, sillä hän erosi viime vuonna PLC:stä. Sen johtajana jatkaa 20 vuoden vankilatuomion korruptiosta ja rahanpesusta saanut kauden 1997-2001 presidentti Arnoldo Aléman.

Elokuinen kysely lupasi Ortegalle 31 prosentin kannatuksen, mutta Montealegre hengittää niskaan 29 prosentillaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia