YK huolissaan Hondurasin ihmisoikeuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK huolissaan Hondurasin ihmisoikeuksista

Laittomat teloitukset, katoamiset ja kidutus ovat ihmisoikeusaktivistien arkipäivää Hondurasissa, sanoo YK:n maassa vieraillut edustaja.

Hondurasissa toimivat ihmisoikeusaktivistit joutuvat kärsimään laittomista teloituksista, katoamisista ja kidutuksista, sekä pahoinpitelystä ja muusta väärinkohtelusta, sanoo maassa vieraillut YK:n erikoisneuvonantaja Margaret Sekaggya.

Sekaggya ilmaisi huolensa kahdeksanpäiväisen virkavierailunsa päätteeksi ja kehotti hallitusta puuttumaan tilanteeseen perustamalla suojeluohjelman ihmisoikeuksien puolesta puhujille.

Neuvonantajan tekemien haastatteluiden perusteella on ilmeistä, että rikkomuksien kohteena ovat yleisimmin toimittajat, asianajajat, syyttäjät ja YK:n ihmistoimikunnan työntekijät. Uhreiksi joutuvat usein myös naisten, lasten ja vähemmistöryhmien oikeuksien puolustajat sekä ympäristö- ja maaoikeuskiistojen parissa töitä tekevät. 

"Ihmisoikeusrikkomusten laajalti levinnyt rankaisemattomuus ja tehokkaiden tutkimusten puute murentavat lakijärjestystä ja vahingoittavat kansalaisten luottamusta viranomaisiin", sanoo Sekaggya.

Sekaggya toteaa että epäluottamus Hondurasin poliisilaitoksen toimintaan on keskeinen tekijä huonossa turvallisuustilanteessa. Moni pidättäytyy hakemasta suojaa kun katsoo, että poliisin kanssa tekemisiin joutuminen altistaisi vain suurempiin turvallisuusriskeihin.

Jotta vaikeasta tilanteesta voitaisiin irtautua, Sekaggya vaatii asianmukaisesti resursoidun suojeluohjelman kiireellistä perustamista, sekä läpinäkyvän instituutioiden välisen verkoston kehittämistä aktivistien pelkojen selvittämiseksi.

Sekaggyan lausunnot tukevat ihmisoikeusjärjestöjen viime vuosien lausuntoja maan turvallisuustilanteesta. Esimerkiksi viimeksi joulukuussa Toimittajat ilman rajoja raportoi Hondurasin poikkeuksellisen korkeista toimittajien murhaluvuista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia