YK-asiantuntija: Gazan energiapula voi johtaa katastrofiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntija: Gazan energiapula voi johtaa katastrofiin

Gazan tärkein voimala meni kiinni polttoainepulan vuoksi kuukausi sitten, ja nyt alueen 1,7 miljoonaa asukasta elävät ilman sähköä suurimman osan päivästä.

Gaza voi ajautua humanitaariseen katastrofiin, ellei alueen polttoainepulaan puututa, varoittaa YK:n riippumaton asiantuntija Richard Falk.

Israelin saartaman Gazan ainoa voimala meni kiinni marraskuun alussa polttoainepulan vuoksi, ja nyt alue kärsii jopa 16 tunnin mittaisista sähkökatkoista, jotka haittaavat etenkin terveyspalveluita ja jäteveden puhdistamista. Voimala täytti aiemmin 30 prosenttia alueen energiantarpeesta.

Esimerkiksi sairaaloiden dialyysilaitteiden, veripankkien ja teho-osastojen toiminta on vaikeutunut, ja saarron vuoksi hoitoa on vaikea saada muualta.

"Israelin viranomaiset ovat olleet auliimpia myöntämään lupia gazalaisille, jotka tarvitsevat erityishoitoa, mutta kalliiden hintojen vuoksi hoito on useimpien gazalaisten ulottumattomissa", Falk sanoo.

Terveysuhkia pahentaa likainen vesi. Pari viikkoa sitten Az Zeitounin alueen jätevedenpuhdistamon jätevedet tulvivat kaduille sähkökatkon vuoksi. Nyt 3 000 ihmistä joutuu kahlaamaan jäteveden seassa, minkä pelätään johtavan tautiepidemioihin.

Egypti sulki tunnelit

Gazan polttoainepula on kärjistynyt tänä vuonna sen jälkeen, kun Egypti kesäkuussa sulki alueelle johtavat salakuljetustunnelit, joiden kautta iso osa alueen polttoaineesta aiemmin kulki. Nyt salakuljetus on loppunut lähes kotonaan. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan ennen kesäkuuta polttoainetta tuli tunnelien kautta miljoona litraa päivässä, marraskuussa vain 20 000 litraa viikossa.

Falkin mukaan perimmäinen syy kriisiin on kuitenkin Israelin laiton saarto. Hän muistuttaa, että maalla on kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan velvollisuus suojella Gazan siviiliväestöä.

Israel saartoi Gazan vuonna 2007 äärijärjestö Hamasin perustettua hallintonsa alueelle. Saarto on vaikeuttanut alueen humanitaarista tilannetta, ja yli miljoona saa ruoka-apua.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Israelia lopettamaan saarron. Sen mukaan se on kollektiivinen rangaistus gazalaisille ja rikkoo näin kansainvälistä lakia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia