Yhdysvaltojen demokratiakampanja ei vaikuta arabeihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen demokratiakampanja ei vaikuta arabeihin

Arabimaailman asenteet demokratiakampanjaa käyvää
Yhdysvaltoja vastaan ovat pysyneet kielteisinä vuoden 2005 aikana. Presidentti George W. Bushin demokratiaviesti ei kiinnosta arabeja, joiden huolenaiheena ovat ennemminkin perhe ja työllisyys.

Arabimaailman asenteet demokratiakampanjaa käyvää Yhdysvaltoja vastaan ovat pysyneet kielteisinä vuoden 2005 aikana. Presidentti George W. Bushin demokratiaviestiä tärkeämpänä arabit pitävät avioliittoa, uskontoa ja työtä.

Arabien näkemyksiä Yhdysvalloista muokkaavat Irakin sodan vastustus ja käsitys siitä, kuinka Yhdysvallat kohtelee arabeja ja muslimeja. Näkemyksiä Yhdysvalloista tiedusteltiin kuuden arabimaan kansalaisilta tuoreessa amerikkalaisten tekemässä mielipidemittauksessa, jonka julkaisi Arab American Institute (AAI) –tutkimuslaitos.

Tutkimuksen suunnitelleen AAI:n johtajan James Zogbyn mukaan Libanonin kristityt ovat ainoita arabeja, jotka ovat vakuuttuneita presidentti George W. Bushin yrityksistä viedä demokraattisia uudistuksia arabimaailmaan. Libanonin lisäksi kansalaisten mielipiteitä mitattiin Egyptissä, Jordaniassa, Marokossa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiirikunnissa.

”Egyptissä ja Saudi-Arabiassa, joihin Yhdysvallat on erityisesti kohdistanut demokratiaviestiään, yritys näyttää tuottaneen päinvastaisen tuloksen”, Zogby sanoo.

Niistä neljästä prosentista Egyptissä ja yhdeksästä prosentista Saudi-Arabiassa, jotka sanoivat Bushin demokratiakampanjan olevan tärkein heidän asenteisiinsa vaikuttava tekijä, yli 80 prosenttia sanoi tämän huonontaneen heidän käsitystään Yhdysvalloista.

Alueella on myös kasvavaa pessimismiä ”rauhan todennäköisyydestä”, erityisesti Egyptissä ja Jordaniassa. Rauhan mahdollisuuteen uskottiin enemmän 2002, jolloin AAI mittasi mielipiteitä ensimmäisen kerran.

AAI teki 3900 haastattelua sattumanvaraisesti valituissa eri tulotasoa edustavissa talouksissa suurissa kaupungeissa. Haastatteluissa luodattiin myös sitä, mitä arabikansalaiset ajattelevat henkilökohtaisesta elämästään ja sisäpolitiikasta.

Tutkimuksen mukaan arabien huolenaiheet koskevat perhettä, työn laatua, avioliittoa ja uskontoa, vaikka uskonto olikin pudonnut yhdeksän huolenaiheen listalla alemmas vuoteen 2002 verrattuna.

Oman maan asioista etusijalla olivat työllisyys, terveys, korruptio ja nepotismi sekä koulutus.

Bushin ajamat ”ääriliikkeiden ja terrorismin vastainen taistelu”, ”demokratian edistäminen” ja ”henkilökohtaisten ja kansalaisoikeuksien puolustaminen” olivat vähemmän tärkeitä.

Enemmistö vastaajista sanoi käsityksensä Yhdysvalloista huonontuneen vuoden 2005 aikana. Kielteisten käsitysten määrä vaihteli Arabiemiirikuntien 58:stä prosentista Egyptin 84:aan prosenttiin.

Ainoa maa jossa tärkeä osa vastaajista (21 prosenttia) sanoi käsityksensä Yhdysvalloista muuttuneen myönteisemmäksi oli Libanon. Yhdysvallat oli keskeisessä osassa painostamassa Syyriaa vetäytymään Libanonista entisen pääministerin Rafik Haririn murhan jälkeen.

Vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa toisella sijalla ollut Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaiseminen oli pudonnut seitsemännelle sijalle. Eniten pudotusta oli Libanonissa ja Arabiemiirikunnissa.

Vaikka luottamus rauhan mahdollisuuteen horjuu, yleinen optimismi ja tyytyväisyys ovat lisääntyneet neljän vuoden takaiseen verrattuna. Ainoastaan Egyptissä uskotaan vähemmän siihen, että vastaajat ja heidän lapsensa voivat paremmin tulevaisuudessa.

Tutkimuksen mukaan kaikkien kuuden maan kansalaisten huomattava enemmistö hyväksyy naisten työnteon, erityisesti jos syynä on osallistuminen perheen elättämiseen. Joidenkin mielestä naiset voivat tehdä työtä ”saadakseen tyydyttävän uran” tai koska ”naiset haluavat tehdä työtä”. Naiset kannattivat miehiä huomattavasti enemmän naisten työntekoa, erityisesti Egyptissä, Marokossa ja Saudi-Arabiassa.

Kansallisesta identiteetistä on tullut useimmille paljon tärkeämpi kuin se oli 2002. Kun haastatelluilta kysyttiin kuinka he määrittelisivät itsensä länsimaalaisille, enemmistö vastaajista Egyptissä ja Libanonissa ja huomattava määrä vastaajista Jordaniassa, Marokossa ja Saudi-Arabiassa pani etusijalle kansallisuuden. Aikaisemmin etusijalla olivat uskonto ja ”arabina oleminen”.

Tutkimuksessa mitattiin Yhdysvaltojen lisäksi myös näkemyksiä muista maista. Enemmistö vastaajista suhtautui myönteisesti Kiinaan. Näkemykset olivat erityisen myönteisiä Egyptissä, Jordaniassa ja Marokossa. Myös Intiaan suhtauduttiin merkittävästi myönteisemmin kuin Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltoja paremmin selvisi myös Venäjä, paitsi Marokossa ja Arabiemiirikunnissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia