Uutiset

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Kokoussali
Yhdysvallat on eronnut YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Kuvassa neuvoston kokoontuminen helmikuussa 2018. (Kuva: Violaine Martin / UN Photo)

Yhdysvallat on ilmoittanut eroavansa YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Se on ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut lähtevänsä neuvostosta sen jälkeen, kun se on itse hakenut paikkaa ja saanut sen.

47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan.

Yhdysvallat ilmoitti eilen jättävänsä neuvoston jäsenyyden sen ”tekopyhyyden” takia. Se on kritisoinut neuvostoa aiemmin muun muassa Israelin vastaisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet eroa jyrkin sanoin.

”Jälleen kerran presidentti Trump osoittaa täydellisen piittaamattomuutensa perusoikeuksista ja -vapauksista, joita Yhdysvallat sanoo kunnioittavansa. Ihmisoikeusneuvosto ei ole täydellinen, ja sen jäsenyyttä tarkastellaan usein, mutta se on tärkeä oikeudenmukaisuuden ja vastuullisuuden väline”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) johtaja Kenneth Roth sanoo, ettei päätös ollut yllätys, sillä Trumpin hallinto on jatkuvasti uhannut erota neuvostosta. Hän muistuttaa, että samalla maa menettää oman vaikutusvaltansa monista asioista. 

”Trumpin hallinnon vetäytyminen ihmisoikeusneuvostosta heijastaa surullisella tavalla sen yksiulotteista ihmisoikeuspolitiikkaa, jossa se puolustaa Israelin rikkomuksia kritiikiltä yli kaiken muun. Eroamalla Yhdysvallat ei käännä selkäänsä vain YK:lle vaan myös ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman”, hän sanoo tiedotteessa.

Ihmisoikeusneuvosto on aloittanut tutkinnat muun muassa Syyrian, Jemenin, Burundin, Myanmarin ja Etelä-Sudanin ihmisoikeusrikkomuksista ja käsitellyt siirtolaisten, naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä vammaisten oikeuksia. 

Neuvostoa on myös kritisoitu, sillä siinä on jäseninä ihmisoikeuksia polkevia maita, kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Venezuela. Yhdysvallat on kritisoinut neuvostoa muun muassa siksi, että ihmisoikeusloukkaukset Palestiinalaisalueella ovat pysyvästi sen agendalla. 

HRW muistuttaa, ettei ero tarkoita sitä, etteikö Yhdysvaltain omaa ihmisoikeustilannetta edelleen tutkittaisi.

Vielä ei tiedetä, mikä maa tulee Yhdysvaltain tilalle neuvostoon. Se kuuluu maaryhmään, jossa on Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maita sekä Australia, Uusi-Seelanti ja Israel.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK Yhdysvallat Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.