Uutiset

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Kokoussali
Yhdysvallat on eronnut YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Kuvassa neuvoston kokoontuminen helmikuussa 2018. (Kuva: Violaine Martin / UN Photo)

Yhdysvallat on ilmoittanut eroavansa YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Se on ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut lähtevänsä neuvostosta sen jälkeen, kun se on itse hakenut paikkaa ja saanut sen.

47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan.

Yhdysvallat ilmoitti eilen jättävänsä neuvoston jäsenyyden sen ”tekopyhyyden” takia. Se on kritisoinut neuvostoa aiemmin muun muassa Israelin vastaisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet eroa jyrkin sanoin.

”Jälleen kerran presidentti Trump osoittaa täydellisen piittaamattomuutensa perusoikeuksista ja -vapauksista, joita Yhdysvallat sanoo kunnioittavansa. Ihmisoikeusneuvosto ei ole täydellinen, ja sen jäsenyyttä tarkastellaan usein, mutta se on tärkeä oikeudenmukaisuuden ja vastuullisuuden väline”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) johtaja Kenneth Roth sanoo, ettei päätös ollut yllätys, sillä Trumpin hallinto on jatkuvasti uhannut erota neuvostosta. Hän muistuttaa, että samalla maa menettää oman vaikutusvaltansa monista asioista. 

”Trumpin hallinnon vetäytyminen ihmisoikeusneuvostosta heijastaa surullisella tavalla sen yksiulotteista ihmisoikeuspolitiikkaa, jossa se puolustaa Israelin rikkomuksia kritiikiltä yli kaiken muun. Eroamalla Yhdysvallat ei käännä selkäänsä vain YK:lle vaan myös ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman”, hän sanoo tiedotteessa.

Ihmisoikeusneuvosto on aloittanut tutkinnat muun muassa Syyrian, Jemenin, Burundin, Myanmarin ja Etelä-Sudanin ihmisoikeusrikkomuksista ja käsitellyt siirtolaisten, naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä vammaisten oikeuksia. 

Neuvostoa on myös kritisoitu, sillä siinä on jäseninä ihmisoikeuksia polkevia maita, kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Venezuela. Yhdysvallat on kritisoinut neuvostoa muun muassa siksi, että ihmisoikeusloukkaukset Palestiinalaisalueella ovat pysyvästi sen agendalla. 

HRW muistuttaa, ettei ero tarkoita sitä, etteikö Yhdysvaltain omaa ihmisoikeustilannetta edelleen tutkittaisi.

Vielä ei tiedetä, mikä maa tulee Yhdysvaltain tilalle neuvostoon. Se kuuluu maaryhmään, jossa on Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maita sekä Australia, Uusi-Seelanti ja Israel.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK Yhdysvallat Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta