Uutiset

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Kokoussali
Yhdysvallat on eronnut YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Kuvassa neuvoston kokoontuminen helmikuussa 2018. (Kuva: Violaine Martin / UN Photo)

Yhdysvallat on ilmoittanut eroavansa YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Se on ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut lähtevänsä neuvostosta sen jälkeen, kun se on itse hakenut paikkaa ja saanut sen.

47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan.

Yhdysvallat ilmoitti eilen jättävänsä neuvoston jäsenyyden sen ”tekopyhyyden” takia. Se on kritisoinut neuvostoa aiemmin muun muassa Israelin vastaisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet eroa jyrkin sanoin.

”Jälleen kerran presidentti Trump osoittaa täydellisen piittaamattomuutensa perusoikeuksista ja -vapauksista, joita Yhdysvallat sanoo kunnioittavansa. Ihmisoikeusneuvosto ei ole täydellinen, ja sen jäsenyyttä tarkastellaan usein, mutta se on tärkeä oikeudenmukaisuuden ja vastuullisuuden väline”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) johtaja Kenneth Roth sanoo, ettei päätös ollut yllätys, sillä Trumpin hallinto on jatkuvasti uhannut erota neuvostosta. Hän muistuttaa, että samalla maa menettää oman vaikutusvaltansa monista asioista. 

”Trumpin hallinnon vetäytyminen ihmisoikeusneuvostosta heijastaa surullisella tavalla sen yksiulotteista ihmisoikeuspolitiikkaa, jossa se puolustaa Israelin rikkomuksia kritiikiltä yli kaiken muun. Eroamalla Yhdysvallat ei käännä selkäänsä vain YK:lle vaan myös ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman”, hän sanoo tiedotteessa.

Ihmisoikeusneuvosto on aloittanut tutkinnat muun muassa Syyrian, Jemenin, Burundin, Myanmarin ja Etelä-Sudanin ihmisoikeusrikkomuksista ja käsitellyt siirtolaisten, naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä vammaisten oikeuksia. 

Neuvostoa on myös kritisoitu, sillä siinä on jäseninä ihmisoikeuksia polkevia maita, kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Venezuela. Yhdysvallat on kritisoinut neuvostoa muun muassa siksi, että ihmisoikeusloukkaukset Palestiinalaisalueella ovat pysyvästi sen agendalla. 

HRW muistuttaa, ettei ero tarkoita sitä, etteikö Yhdysvaltain omaa ihmisoikeustilannetta edelleen tutkittaisi.

Vielä ei tiedetä, mikä maa tulee Yhdysvaltain tilalle neuvostoon. Se kuuluu maaryhmään, jossa on Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maita sekä Australia, Uusi-Seelanti ja Israel.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK Yhdysvallat Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.