Uutiset

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Kokoussali
Yhdysvallat on eronnut YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Kuvassa neuvoston kokoontuminen helmikuussa 2018. (Kuva: Violaine Martin / UN Photo)

Yhdysvallat on ilmoittanut eroavansa YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Se on ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut lähtevänsä neuvostosta sen jälkeen, kun se on itse hakenut paikkaa ja saanut sen.

47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan.

Yhdysvallat ilmoitti eilen jättävänsä neuvoston jäsenyyden sen ”tekopyhyyden” takia. Se on kritisoinut neuvostoa aiemmin muun muassa Israelin vastaisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet eroa jyrkin sanoin.

”Jälleen kerran presidentti Trump osoittaa täydellisen piittaamattomuutensa perusoikeuksista ja -vapauksista, joita Yhdysvallat sanoo kunnioittavansa. Ihmisoikeusneuvosto ei ole täydellinen, ja sen jäsenyyttä tarkastellaan usein, mutta se on tärkeä oikeudenmukaisuuden ja vastuullisuuden väline”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) johtaja Kenneth Roth sanoo, ettei päätös ollut yllätys, sillä Trumpin hallinto on jatkuvasti uhannut erota neuvostosta. Hän muistuttaa, että samalla maa menettää oman vaikutusvaltansa monista asioista. 

”Trumpin hallinnon vetäytyminen ihmisoikeusneuvostosta heijastaa surullisella tavalla sen yksiulotteista ihmisoikeuspolitiikkaa, jossa se puolustaa Israelin rikkomuksia kritiikiltä yli kaiken muun. Eroamalla Yhdysvallat ei käännä selkäänsä vain YK:lle vaan myös ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman”, hän sanoo tiedotteessa.

Ihmisoikeusneuvosto on aloittanut tutkinnat muun muassa Syyrian, Jemenin, Burundin, Myanmarin ja Etelä-Sudanin ihmisoikeusrikkomuksista ja käsitellyt siirtolaisten, naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä vammaisten oikeuksia. 

Neuvostoa on myös kritisoitu, sillä siinä on jäseninä ihmisoikeuksia polkevia maita, kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Venezuela. Yhdysvallat on kritisoinut neuvostoa muun muassa siksi, että ihmisoikeusloukkaukset Palestiinalaisalueella ovat pysyvästi sen agendalla. 

HRW muistuttaa, ettei ero tarkoita sitä, etteikö Yhdysvaltain omaa ihmisoikeustilannetta edelleen tutkittaisi.

Vielä ei tiedetä, mikä maa tulee Yhdysvaltain tilalle neuvostoon. Se kuuluu maaryhmään, jossa on Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maita sekä Australia, Uusi-Seelanti ja Israel.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK Yhdysvallat Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä