WWF patistaa valaiden suojeluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WWF patistaa valaiden suojeluun

Lisääntynyt laivaliikenne, öljyn- ja kaasunporaus sekä vedenalainen melu tekevät meriympäristöstä valaille elinkelvottoman.

Useat maailman valaslajeista ovat yhä sukupuuton partaalla ja niiden pelastaminen tarvitsee pikaisia toimia, vetoaa luonnonsuojelujärjestö kansainväliseltä valaanpyyntikomissiolta (IWC), jonka 63. vuosikokous on kokoontunut Jerseyn saarelle. Harmaavalaiden kohtaloksi on koitumassa erityisesti öljy- ja kaasuteollisuus, sillivalaiden uhanalaisuutta lisää valaanpyynti.

Erityisen huolissaan IWC:n kokouksen osanottajamaat ovat WWF:n mukaan kasvavasta öljy- ja kaasuteollisuudesta Venäjän Sahalin saaren alueella, joka on tärkeä elinympäristö äärimmäisen uhanalaiselle harmaavalaalle.

Viime kesänä valaille tärkeiden ruokinta-alueiden lähettyvillä muun muassa toteutettiin öljyvaroja kartoittavia kokeita, joiden meluhaitat voivat karkottaa valaat alueelta. Kokouksessa tuomittiin myös suunnitelmat viedä alueelle lisää öljy- ja kaasualuksia.

Tätä nykyä Sahalin alueella on mahdollisesti vähemmän kuin 130 harmaavalasta, ja yhdenkin naarasvalaan menettäminen vuosittain voi johtaa sukupuuttoon, WWF sanoo.

Islanti hakee markkinoita valaanlihalleen Japanista

Venäjän öljy- ja kaasuteollisuuden lisäksi vuosittaisessa kokouksessa nostettiin esiin Islannin kansainvälisiä sopimuksia uhmaavat pyrkimykset tehdä Japanista valaanlihan kannalta merkittävä markkina-alue. Environmental Investigation Agencyn (EIA) mukaan islantilainen valaanpyyntiyritys Hvalur hf pyysi viime vuonna 273 uhanalaista sillivalasta ja tuotti näin Japanin elintarvikemarkkinoille 1200 tonnia paljon kysyttyä valaan lihaa.

WWF kannattaa IWC:n toiminnan muuttamista nykyistä tehokkaammaksi ja läpinäkyvämmäksi sekä kannustaa komissiota kasvattamaan valaidensuojeluohjelmiensa rahoitusta. EIA puolestaan vaatii komissiota tuomitsemaan julkisesti Islannin kyseenalaisen toiminnan sekä EU-maita ottamaan Islannin jäsenyysneuvotteluissa käyttöön nollatoleranssin valaidenpyynnin suhteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia