WHO:n paneeli patistaa lahjoittamaan ainakin miljardi rokoteannosta köyhille maille – ”Korkean tulotason maat ovat tilanneet yli kaksi kertaa enemmän annoksia kuin ne tarvitsevat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO:n paneeli patistaa lahjoittamaan ainakin miljardi rokoteannosta köyhille maille – ”Korkean tulotason maat ovat tilanneet yli kaksi kertaa enemmän annoksia kuin ne tarvitsevat”

Vasta 1,7 prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista on saanut koronarokotteen. WHO:n paneelin entiset puheenjohtajat vaativat rokotteiden jakamisen tehostamista.

Koronarokotekyltti.

Koronarokotteet ovat valuneet enimmäkseen rikkaisiin maihin. Kuva: Open Grid Scheduler / Grid Engine, Flickr.com / CC0 1.0.

Rikkaiden maiden pitäisi jakaa koronarokoteannoksia nopeasti matalan tulotason ja keskitulotason maille, vaativat Maailman terveysjärjestön (WHO) nimittämän riippumattoman asiantuntijapaneelin puheenjohtajat.

Koronapandemian seurauksena nimitetty paneeli sai varsinaisen työnsä päätökseen toukokuussa, jolloin se suositteli, että rikkaat maat antaisivat ainakin miljardi annosta 92 köyhälle maalle syyskuun ensimmäiseen päivään mennessä ja yli kaksi miljardia annosta ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Kansainvälisten terveysjärjestöjen perustaman Covax-rokotemekanismin kautta on tuoreimpien tietojen mukaan toimitettu yhteensä vasta noin 230 miljoonaa annosta 139 maalle. Covaxille on luvattu (pdf) tämän ja ensi vuoden aikana yhteensä 640 miljoonaa annosta.

”Korkean tulotason maat ovat tilanneet yli kaksi kertaa enemmän annoksia kuin ne tarvitsevat. Nyt on aika osoittaa solidaarisuutta niille, jotka eivät ole vielä saaneet rokotettua terveystyöntekijöitään ja haavoittuvia väestönosiaan”, toteavat paneelin entiset puheenjohtajat Ellen Johnson Sirleaf ja Helen Clark kannanotossaan.

Johnson on Liberian entinen presidentti ja Clark Uuden-Seelannin entinen pääministeri.

Hiljattain myös ryhmä YK-järjestöjä ja kansainvälisiä toimijoita, mukana muun muassa Maailmanpankki, Maailman kauppajärjestö ja Kansainvälinen valuuttarahasto, ilmaisivat huolensa rokottamisen eriarvoisesta edistymisestä.

Tällä hetkellä matalan tulotason asukkaista vain noin 1,7 prosenttia on saanut edes ensimmäisen rokoteannoksen.

Hitaan jakelun taustalla on monenlaisia syitä vauraiden maiden rokotehamstrauksesta kehittyvien maiden rokoteskeptisismiin ja logistiikkaongelmiin. Maailman kauppajärjestössä on keskusteltu mahdollisuudesta vapauttaa rokotepatentit tuotannon lisäämiseksi, mutta asiasta ei ole päästy yksimielisyyteen.

Clark ja Johnson vaativat, että rokotetuotantoa on lisättävä matalan tulotason ja keskitulotason maissa. Etelä-Afrikkaan on perustettu rokotekeskus, ja vastaavia aloitteita tarvitaan heidän mukaansa lisää.

”Valmistuskapasiteettia pitää lisätä ja tietoa ja teknologiaa on jaettava, jotta tuotantoa voitaisiin lisätä nopeasti. Pandemia on osoittanut, mitä globaaleja riskejä on siinä, että tietotaito ja valmistuspaikat sijoitetaan vain kouralliseen maita”, lausunnossa todetaan.

Lisää uusi kommentti