WHO: Maailmasta puuttuu yli 7 miljoonaa terveysammattilaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Maailmasta puuttuu yli 7 miljoonaa terveysammattilaista

Pieni palkka, ikääntyvä henkilökunta ja vähäinen koulutus vähentävät terveysammattilaisten määrää, käy ilmi raportista.

Maailmassa tarvittaisiin 7,2 miljoonaa terveydenhuollon työntekijää enemmän kuin nykyisin. Vuonna 2035 työntekijävaje saattaa kuitenkin nousta 12,9 miljoonaa, varoittaa Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestön tuoreen raportin mukaan terveydenhuollon henkilökunnan ikääntyminen, lähtö parempien töiden perään, nuorten vähäinen määrä alalla sekä huono koulutus johtavat tulevaisuudessa siihen, ettei terveydenhuollon työntekijöitä ole tarpeeksi. Lisäpainetta aiheuttavat ikääntyneen väestön kasvu sekä terveystyöntekijöiden muuttoliike, joka pahentaa alueellista epätasapainoa.

Erityisen akuutti tilanne tulee olemaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sillä raportin mukaan 11:ssä alueen maassa ei ole lainkaan terveysalan oppilaitoksia.

Toistaiseksi useimmissa maissa terveydenhuollossa on minimitasoksi määritelty määrä eli 23 ammattilaista 10 000:ta potilasta kohti, WHO kertoo. Siitä huolimatta 83 maata on yhä luvun alapuolella. Esimerkiksi Etiopiassa työntekijöitä on 10 000:ta potilasta kohti vain 2,7 ja Bangladeshissa 5,7.

Raportin mukaan ongelma koskettaa myös kehittyneitä maita, joissa 40 prosenttia sairaanhoitajista jättää ammattinsa seuraavan vuosikymmenen aikana. Työ on vaativaa ja palkka pieni, joten monilla nuorilla ei ole kannusteita jäädä ammattiin, WHO toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia