Vuokrat karkasivat pilviin Ghanan pääkaupungissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuokrat karkasivat pilviin Ghanan pääkaupungissa

Accrassa vuokra voi ylittää kuukausipalkan.

(IPS) -- Länsiafrikkalainen Ghana on nauttinut viime vuosina jopa 15 prosentin talouskasvusta. Pääkaupunkiin virtaa väkeä maalta, mutta asunnoista on pulaa ja vuokra ylittää monen kuukausipalkan. Kolmekymppinen Elvina Quaison palasi pari vuotta sitten Lontoosta Accraan aloittaakseen oman yrityksen. Sopivan asunnon löytäminen on kiven takana.

"Budjetti nousi heti 150 eurosta 300 euroon", hän kertoo.

Ghanan minimipalkka on noin 65 euroa kuussa ja keskimääräinen kuukausitulo liikkuu 300 eurossa.

Tekee tiukkaa

Yliopistosta valmistunut Nana Osei, 25, asuu tätinsä luona ja etsii omaa asuntoa. "Vuokrat ovat liian korkeita, minulla olisi varaa vain 55 euroon kuussa", hän pohtii.

Kahden makuuhuoneen asunto keskustan tuntumassa maksaa halvimmillaan 150 euroa, mutta parhaimmilla alueilla kymmenkertaisen summan. Kalleimpiin on varaa lähinnä ulkomaalaisilla, joiden työnantajat maksavat vuokran.

Parlamentin oppositiojohtaja Osei Kyei-Mensah-Bonsu sanoo, että vuokrataso ajaa monet perheet ahtaalle, kun rahaa on nipistettävä ruoasta ja lasten koulumaksuista.

Hinnat nousevat

Virallisen tilaston mukaan Accran asukasluku nousi yli miljoonalla vuosina 2000–2010 yltäen neljään miljoonaan. Yleinen arvio kuitenkin on, että kaupunkiin on pakkautunut jo kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Asuntopula nostaa hintoja ja vuokria. Polttoainetuet lopetettiin heinäkuussa, sähkön hinta nousi hiljan 80 prosenttia ja veden 52 prosenttia. Marraskuussa korotettiin arvonlisävero 12,5:stä 15 prosenttiin.

Quaisonin mukaan tilanne on katala uuden koulutetun keskiluokan kannalta. Vaikka saisi hyvän työpaikan ja pystyisi hankkimaan ilmastoidun auton, asuntoa on haettava kaukaa keskustasta. Veden- ja sähkönsaannin epävarmuus houkuttavat etsimään varatankilla ja -generaattorilla varustettua kotia, mutta se nostaa hintaa lisää, hän pohtii.

Köyhät ulkona

Vuoden 1963 vuokrasäännöstelylakia on yritetty uudistaa jo seitsemän vuotta, mutta käytännössä vuokranantajat sanelevat hinnat vapaasti. Kyei-Mensah-Bonsun mukaan tavaksi on tullut periä vuoden tai kahden vuokra etukäteen.

Ghanassa on yli 25 miljoonaa asukasta, joista reilu neljännes elää äärimmäisessä köyhyydessä. Heillä ei ole nykyisille vuokramarkkinoille mitään asiaa. Jotkut majailevat ystävien luona, suuria perheitä pakkautuu yhteen huoneeseen ja osa nukkuu ulkona.

"Pienituloisimmat majoittuvat keskeneräisiin rakennuksiin tai taloihin, joista puuttuvat vesi, sähkö ja wc", Osei sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia