Viranomaiset ahdistelevat juristeja Pohjois-Kaukasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viranomaiset ahdistelevat juristeja Pohjois-Kaukasiassa

Pohjois-Kaukasian ihmisoikeusjuristit joutuvat usein itse ihmisoikeusloukkausten uhreiksi, kertoo Amnesty.

Pohjois-Kaukasian ihmisoikeusjuristit joutuvat usein itse ihmisoikeusloukkausten uhreiksi, käy ilmi Amnesty Internationalin uudesta selvityksestä.

Selvityksen mukaan viranomaiset pelottelevat, uhkailevat ja pahoinpitelevät asianajajia ja estävät näitä tapaamasta asiakkaitaan. Amnestylla on tietoja myös tapauksesta, jossa turvallisuusviranomaiset tappoivat asianajajan.

Venäjällä sijaitsevalla Pohjois-Kaukasian alueella toimii aseellisia ryhmiä, jotka tekevät iskuja viranomaisia ja siviileitä vastaan. Poliisi käyttää epäiltyjä vastaan usein kovia otteita, kuten kidutusta, ja rikkomukset jäävät herkästi tutkimatta.

Amnestyn mukaan asianajajat ovat usein syytetyille ainoa kontakti ulkomaailmaan. Asianajajien harteilla on usein myös reilun oikeudenkäynnin varmistaminen, mutta käytännössä työ on vaikeaa.

Amnestyn selvityksessä kerrotaan esimerkiksi dagestanilaisesta asianajajasta Sapiyat Magomedovasta, joka joutui poliisin pahoinpitelemäksi ollessaan tapaamassa pidätettyä asiakastaan. Valitettuaan asiasta hän sai itse rikossyytteen.

Dagestanilainen asianajaja Omar Saidmagomedov ja hänen sukulaismiehensä puolestaan ammuttiin tammikuussa 2012 "turvallisuusoperaatiossa". Viranomaiset eivät ole suostuneet tutkimaan tapausta, ja kollegat ovat kohdanneet häirintää yrittäessään selvittää totuutta, raportissa kerrotaan.

Selvitys perustuu Amnestyn alueelle kesällä 2012 tekemään vierailuun sekä muihin tutkimuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia