Vihreä talous yritysten hampaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vihreä talous yritysten hampaissa

Kansainvälinen panostus vihreään energiaan saattaa vaarantua, kun yritysmonopolit kahmivat luonnonvaroja, varoittaa raportti.

Kansainvälinen panostus vihreään energiaan saattaa vaarantua, kun yritysmonopolit yrittävät saada luonnonvaroja haltuunsa, varoittaa tuore raportti.

Vihreä talous nähdään usein vastauksena ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöongelmiin. Sen merkitys korostuu entisestään YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen (Rio+20) lähestyessä kesäkuussa 2012.

Kansalaisjärjestö ETC Groupin joulukuussa julkaiseman raportin mukaan kansainväliset yritykset voivat kuitenkin käyttää tätä hyväkseen saadakseen haltuunsa biomassavaroja, jotka tulevat korvaamaan maaöljyn energia- ja teollisuustuotteiden käytössä.

Science and Development Network -sivuston siteeraaman raportin mukaan suurin osa näistä biomassavaroista sijaitsee kehitysmaissa, joissa viljelijöiden toimeentulo on niistä riippuvainen.

"Oletus, että biopolttoaine ratkaisisi ympäristöongelmia, on osittain mainostemppu. Biomassateknologia on vielä lapsenkengissä, ja siitä jää runsaasti orgaanista jätettä", raportti varoittaa.

ETC:n mukaan biomassan tuotantoon perustuva talous ei poista kehitysmaiden ongelmia, kuten köyhyyttä, nälkää ja ympäristökriisejä. Ilman tehokasta valtion valvontaa se johtaa ympäristön rappeutumiseen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

Raportin kirjoittajat eivät torju vihreän energian tarjoamia mahdollisuuksia, mutta toivovat maiden kehittävän uusia sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä talouden muotoja ja luomaan sääntöjä, jotka estävät hyväksikäytön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia