Vetoomus Korean niemimaan rauhan puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vetoomus Korean niemimaan rauhan puolesta

Miljoonat ihmiset kautta maailman ovat huolissaan Korean niemaalla syntyneestä ydinselkkauksen uhasta. Elokuussa lukuisat kansalaisjärjestöt vetosivat yksissä tuumin rauhanomaisen ratkaisun puolesta Pohjois- ja Etelä-Korean, USA:n, Japanin, Kiinan, Venäjän ja Australian päättäjiin.

Miljoonat ihmiset kautta maailman ovat huolissaan Korean niemaalla syntyneestä ydinselkkauksen uhasta. Elokuussa lukuisat kansalaisjärjestöt vetosivat yksissä tuumin rauhanomaisen ratkaisun puolesta Pohjois- ja Etelä-Korean, USA:n, Japanin, Kiinan, Venäjän ja Australian päättäjiin.


"Vakaa käsityksemme on, että sotilaallinen ratkaisu tai Korean demokraattisen tasavallan "järjestelmän muutos" eivät voi tulla kyseeseen. Ratkaisun on taattava kaikikkien osapuolten hyvinvointi ja turvallisuus tasavertaisuuden pohjalta, mikä lieventää jännitystä Korean niemimaalla."

Vetoomuksen allekirjoittajat huomauttavat, että Pohjois-Korean oletetut ydinaseet eivät ole verrattavissa USA:n 80000-12 000 ydinkärkeen, Venäjän oletettuihin 22 000 kärkeen, Kiinan ja Ranskan suunnilleen 400 kärkeen, Israelin 200 - 400 kärkeen, Englannin hallussa oleviin 150-200 ydinkärkeen tai Intian ja Pakistanin hallussa oleviin ydinkärkiin.

He muistuttavat, että Pohjois-Korea on ainakin vuodesta 1956 ollut USA:n ydinaseiden uhkaamana ja vuoteen 1991 asti jopa sata taktista ydinkärkeä oli sijoitettuna niemimaan demilitarisoidun vyöhykkeen eteläpuolelle.

Vetoomuksessa viitataan Pohjois-Korean ilmoitukseen puolustautumistarpeestaan, mutta todetaan, etttä samalla maan ydinaseistuminen kiihdyttäisi varustelukilpaa ja haittaisi ydinsulkusopimuksen toteutumista.

Tavoitteena Korean niemimaan ydinaseeton vyöhyke

"Ydinaseistuksen laajeneminen on saatava estetyksi. Palaaminen ydinaseettomaan tilaan Korean niemimaalla ei ole lainkaan haaveilua, vaan se on välittämättömyys."

Vetoomuksessa muistutetaan, että sotilaalliset toimet Korean niemimaalla olisivat katastrofaalisia. Arvioidaanhan vuosina 1950-1953 käydyn Korean sodan vaatineen neljä miljoonaa uhria ja vieneen kymmeneltä miljoonalta ihmiseltä mahdollisuuden olla kanssakäymisissä sukulaistensa kanssa.

"Ydinaseiden leviämistä estäisi tehokkaasti se, että USA ja muut ydinasevaltiot lopulta teksivät totta ydinsulkusopimuksen VI artiklasta. Se tekisi lopun kaksoisstandardista, joka koskee ydinaseiden omistamista. On ratkaisevan tärkeää, ettei vain Pohjois-Korea pidä voimassa ydinsulkusopimusta eikä vetäytydy siitä pois, vaan että myös USA pitää kiinni sopimusvelvotteistaan."

"Eihän USA voi pyytää Pohjois-Koreaa kunnioittamaan ydinsulkusopimusta, kun se itse aikoo kehittää uudentyyppisiä ydinaseita tämän sopimuksen kuudetta artiklaa rikkoen."

(Kuudes artikla vaatii ydinaseiden täydellistä hävittämistä yleisen ja täydellisen aseriisunnan yhteydessä. Sanamuoto yhdistää ydinaseiden hävittämisen yleiseen ja täydelliseen aseriisuntaan huomattavasti tiukemmin kuin ydinsulkusopimus, joka määrittää nämä kaksi tavoitetta peräkkäisiksi.)

Pohjois-Korean ydinasevarustuksesta on olemassa erilaisia arvoita, mutta tuntuu järkevältä ajatella, että sillä on pian jonkinlainen ydinase, ellei jo ole. On varovaista tehdä pessimistinen arvio vaaran varalta eikä lähteä siitä, että Pohjois-Korea bluffaa.

"Vetoamme USA:n johtoon, että se omilla toimillaan kannustaa Pohjois-Koreaa ryhtymään todellisiin neuvotteluihin Etelä-Korean, Japanin, Venäjän ja Kiinan sekä USA:n itsensä kanssa tarkoituksena liennyttää jännitystä Korean niemimaalla. Pohois-Korea on pyytänyt USA:lta hyökkäämättömyyssopimusta. Se on järkevä tarjous ja johtaisi todelliseen jännityksen lieventymiseen. Meistä se ei olisi vain realistinen, vaan ainoa realistinen mahdollisuus."

Vetoomus päättyy vaihtoehtojen punnitsemiseen: "Yhtäältä vaihtoehto on Korean niemimaan rauha Toisaalta se on jännityksen jatkuva kiristyminen ja niin tavanomaisen kuin ydinaseistuksen määrän lisääntyminen, mikä viime kädessä johtaisi tuhoisaan sotilaalliseen selkkaukseen ja Korean, Japanin ja ehkä myös USA:n kaupunkien joutumiseen ydinaseen uhkaamiksi."

"Valinta on selvä. Me kannustamme teitä valitsemaan rauhan."

Allekirjoittajia vetoomukseen oli kertynyt elokuun alkuun mennessä runsaat 325 järjestöä ja niitä oli tullut kaikista maanosista. Mukana ovat niin Hiroshiman pormerstari, Pormestarit rauhan puolesta (joka edustaa 547 kaupunginjohtajaa 104 maasta), Korean niemimaan kansallinen rauhanneuvosto, Abolition-2000, IPB, Naiset mustissa (WIB), WILPF:n järjestöjä, Maan ystävien järjestöjä kuin lukuisia kansanedustajia eri maista ja kansainvälisiä ja kansallisia järjestöjä.

Erityisen lukuisa joukko allekirjoittajia on USA:sta ja Australiasta. Suomen Rauhanpuolustajat on yksi sopimuksen allekirjoittajia.

Lisätietoa: Abolition 2000

Jonathan Schell: Ajan lahja, Like- Pystykorva -kirja

Rauhanpuolustajat

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia