Vesihukan vähentäminen toisi vettä miljoonille Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesihukan vähentäminen toisi vettä miljoonille Aasiassa

Vuosittain hukkaan menneellä vedellä täyttäisi 11 miljoonaa uima-allasta.

Miljoonat ihmiset Atlantilla ja Tyynellämerellä voisivat saada vettä, jos vesivuodot korjattaisiin ja vesilaitokset uudistettaisiin, Aasian kehityspankin (ADB) uusi tutkimus kertoo.

ADB arvioi, että 29 miljardia kuutiometriä vettä menee hukkaan vuosittain – vesimäärällä täyttäisi 11 miljoonaa uima-allasta. Tutkimus toteaa, että Aasian vesilaitoksen on kehitettävä uusia innovaatioita siihen, miten huolehtia pienituloisten talouksien vedensaannista.

Vuoteen 2050 mennessä yli puolet Aasian väestöstä asuu kaupungissa, tutkimus arvioi. Puhtaan juomaveden järjestäminen kaupunkeihin on suuri haaste.

Aasian suurkaupungeissa kärsitään muun muassa hanaveden huonosta laadusta sekä jakeluverkoston vesihukasta. Kuilu veden kysynnän ja tarjonnan välillä kasvaa.

"Samalla kun Aasia ja Tyynenmeren alue kärsii vakavasta vesipulasta, suuri määrä vettä menetetään vuotojen ja kuljetuksen tehottomuuden takia. Vesihukan puolittaminen toisi veden 150 miljoonalle ihmiselle", ADB:n varapääjohtaja Bindu Lohani sanoo.

Singapore mainittiin tutkimuksessa esimerkkinä, josta muut Aasian maat voisivat ottaa oppia. Maa menettää hyvin pienen osan vedestään vuotojen takia, koska hallitus on sitoutunut huolehtimaan veden riittävyydestä ja kuljetuksen tehokkuudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia