Vesi on naisten huolena Sri Lankan maaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesi on naisten huolena Sri Lankan maaseudulla

Arjen asiantuntijoiden jalkatyö vaihtui säiliön ja jakelun valvontaan, kirjoittaa Amantha Perera.

Naisten pitkät vedenhakumatkat ovat historiaa Talpothan kylässä Sri Lankan maaseudulla. Kylän naiset johtavat nyt Aasian kehityspankin rahoittamaa vesihuoltoa ja nauttivat jopa vapaa-ajan ylellisyydestä.

Vuonna 2006 alkaneen vesihankkeen on määrä tarjota puhdas juomavesi 900 000 hengelle Sri Lankan keski- ja itäosissa.

Toisin kuin kehityshankkeissa yleensä, naisilla on ollut alusta asti avainrooli. He olivat mukana suunnittelemassa Talpothan vesisäiliötä ja jakeluverkostoa. Nyt he valvovat 200 kyläläisen vedenkäyttöä, laskuttavat ja ilmoittavat rajoituksista kuivan kauden tullen.

"Kotitaloudessa nainen tietää, mihin vettä käytetään. Siksi osaamme sanoa, paljonko sitä tarvitaan", hankkeen johtoon kuuluva Sheila Herath selittää.

Hyödyllistä vapaa-aikaa

"Naisilla on yhä perinteinen vedenkantajan rooli, joten he kokevat hyötyvänsä eniten hankkeesta", Polonnaruwan kaupungin vesihuollon virkamies Attanayake Mudiyanse Senevirathana vahvistaa.

Talpothan naiset iloitsevat saatuaan aiemmin tuntematonta vapaa-aikaa.

Liyadurige Siriyawathi, 45, kertoo alkaneensa taas piirtää. Rakas lapsuuden harrastus oli unohduksissa 20 avioliittovuoden ajan. Hän onnistuu ansaitsemaan noin 75 euroa kuukaudessa piirroksia myymällä.

Toiset naiset ovat omistautuneet keittiöpuutarhalle tai viettävät aiempaa enemmän aikaa lastensa kanssa.

Ilmastonmuutoksen asiantuntijat

Kuudesosa Sri Lankan vesihuollosta nojaa paikallisiin yhteisöhankkeisiin, joiden onnistuminen on naisten varassa, kertoo Kusum Athukorale, joka johtaa vesihuollon naisverkostoa.

"He tietävät, missä vesilähteet sijaitsevat ja paljonko vettä tarvitaan. Kun kuivuus iskee, he kävelevät kilometrejä saadakseen vettä", hän muistuttaa.

Athukorale kutsuu naisia "ilmastonmuutokseen sopeutumisen jalkaväeksi", koska heillä on näppituntuma luonnonvarojen käytöstä kodeissa.

Ilmastonmuutoksen kiihdyttämät äärimmäiset sääilmiöt koettelevat Sri Lankan saarivaltiota. Osa maasta kärsii kuivuudesta ja toisaalla kamppaillaan tulvien kanssa.

Teho paranee

Naisilla on keskeinen rooli maaseudun vesihuollossa kautta Etelä-Aasian, vahvistaa Aasian kehityspankin tuore raportti, joka luotaa alueen köyhyyttä ja sukupuolirooleja.

Vuosina 2005 – 2008 kaikkiaan 45 kehitysmaassa tehdyt selvitykset kertovat, että 64 prosentissa talouksia vesihuolto oli naisten kontolla. Miesten osuus oli 24 prosenttia, poikien 4 ja tyttöjen 8 prosenttia.

"On paljon näyttöä siitä, että jos naisia valitaan johtamaan kehityshankkeita paikallistasolla, onnistumisaste nousee lähes välittömästi", sanoo entinen Japanin hallituksen ministeri Naoko Ishii, joka johtaa nyt Global Environmental Facility -rahastoa.

Hänen mukaansa syynä on naisten kurinalaisuus, joka näkyy varsinkin Aasian ja Afrikan maaseudulla. Naiset maksavat esimerkiksi mikrolainansa paljon säntillisemmin kuin miehet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia