Uutiset

Varautuminen vähentänyt Filippiinien taifuunin uhrimäärää

Viranomaiset evakuoivat asukkaita taifuuni Koppun tieltä.
(Kuva: NASA's Earth Observatory / cc 2.0)

Useita ihmisiä on kuollut Filippiineillä taifuunin iskettyä maahan. YK:n katastrofivarautumisvirasto UNISDR sekä Unicef ovat kuitenkin kiitelleet maata hyvästä valmistautumisesta taifuunin tuloon.

Taifuuni Koppu iski Filippiineille sunnuntaiaamuna. Se on tuonut mukanaan rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä, katkonut sähköjä ja vahingoittanut teitä ja siltoja. Vaihtelevien arvioiden mukaan se on vienyt tähän mennessä 9–16 ihmisen hengen – huomattavasti vähemmän kuin maahan marraskuussa 2013 iskenyt taifuuni Haiyan, joka johti yli 6 00 ihmisen kuolemaan.

"Etukäteisvaroitusten välittäminen Filippiineillä on parantunut merkittävästi Haiyanin jälkeen. -- Nyt jälleen tänä viikonloppuna hallituksen toimijat ovat onnistuneet vähentämään ihmishenkien menetyksiä etukäteisvaroituksilla sekä kohdennetuilla evakuoinneilla", sanoo UNISDR:n johtaja Margareta Wahlström järjestön tiedotteessa.

Guardian-lehden mukaan alhaisempaa uhrimäärää selittää myös se, että myrsky iski harvaan asutuille alueille.

Filippiinit on yksi maailman myrskyherkimmistä maista. Tänä vuonna maahan on iskenyt jo 12 syklonia. YK:n mukaan Koppun vuoksi yli 100 000 ihmistä on evakuoitu, heistä noin 55 600 evakuointikeskuksiin.

Koppun voima on jo heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta sen uskotaan kurittavan maata vielä keskiviikkoon asti.

katastrofiapu Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.