Uutiset

Varautuminen vähentänyt Filippiinien taifuunin uhrimäärää

Viranomaiset evakuoivat asukkaita taifuuni Koppun tieltä.
(Kuva: NASA's Earth Observatory / cc 2.0)

Useita ihmisiä on kuollut Filippiineillä taifuunin iskettyä maahan. YK:n katastrofivarautumisvirasto UNISDR sekä Unicef ovat kuitenkin kiitelleet maata hyvästä valmistautumisesta taifuunin tuloon.

Taifuuni Koppu iski Filippiineille sunnuntaiaamuna. Se on tuonut mukanaan rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä, katkonut sähköjä ja vahingoittanut teitä ja siltoja. Vaihtelevien arvioiden mukaan se on vienyt tähän mennessä 9–16 ihmisen hengen – huomattavasti vähemmän kuin maahan marraskuussa 2013 iskenyt taifuuni Haiyan, joka johti yli 6 00 ihmisen kuolemaan.

"Etukäteisvaroitusten välittäminen Filippiineillä on parantunut merkittävästi Haiyanin jälkeen. -- Nyt jälleen tänä viikonloppuna hallituksen toimijat ovat onnistuneet vähentämään ihmishenkien menetyksiä etukäteisvaroituksilla sekä kohdennetuilla evakuoinneilla", sanoo UNISDR:n johtaja Margareta Wahlström järjestön tiedotteessa.

Guardian-lehden mukaan alhaisempaa uhrimäärää selittää myös se, että myrsky iski harvaan asutuille alueille.

Filippiinit on yksi maailman myrskyherkimmistä maista. Tänä vuonna maahan on iskenyt jo 12 syklonia. YK:n mukaan Koppun vuoksi yli 100 000 ihmistä on evakuoitu, heistä noin 55 600 evakuointikeskuksiin.

Koppun voima on jo heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta sen uskotaan kurittavan maata vielä keskiviikkoon asti.

katastrofiapu Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa