Uutiset

Varautuminen vähentänyt Filippiinien taifuunin uhrimäärää

Viranomaiset evakuoivat asukkaita taifuuni Koppun tieltä.
(Kuva: NASA's Earth Observatory / cc 2.0)

Useita ihmisiä on kuollut Filippiineillä taifuunin iskettyä maahan. YK:n katastrofivarautumisvirasto UNISDR sekä Unicef ovat kuitenkin kiitelleet maata hyvästä valmistautumisesta taifuunin tuloon.

Taifuuni Koppu iski Filippiineille sunnuntaiaamuna. Se on tuonut mukanaan rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä, katkonut sähköjä ja vahingoittanut teitä ja siltoja. Vaihtelevien arvioiden mukaan se on vienyt tähän mennessä 9–16 ihmisen hengen – huomattavasti vähemmän kuin maahan marraskuussa 2013 iskenyt taifuuni Haiyan, joka johti yli 6 00 ihmisen kuolemaan.

"Etukäteisvaroitusten välittäminen Filippiineillä on parantunut merkittävästi Haiyanin jälkeen. -- Nyt jälleen tänä viikonloppuna hallituksen toimijat ovat onnistuneet vähentämään ihmishenkien menetyksiä etukäteisvaroituksilla sekä kohdennetuilla evakuoinneilla", sanoo UNISDR:n johtaja Margareta Wahlström järjestön tiedotteessa.

Guardian-lehden mukaan alhaisempaa uhrimäärää selittää myös se, että myrsky iski harvaan asutuille alueille.

Filippiinit on yksi maailman myrskyherkimmistä maista. Tänä vuonna maahan on iskenyt jo 12 syklonia. YK:n mukaan Koppun vuoksi yli 100 000 ihmistä on evakuoitu, heistä noin 55 600 evakuointikeskuksiin.

Koppun voima on jo heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta sen uskotaan kurittavan maata vielä keskiviikkoon asti.

katastrofiapu Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat