Vanhuksille naitettuja tyttöjä pelastetaan takaisin kouluun Malawissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vanhuksille naitettuja tyttöjä pelastetaan takaisin kouluun Malawissa

"Minun on välillä vaikea keskittyä opetukseen, kun ikävät muistot tulevat mieleen", malawilainen koulutyttö Belita Simpokolwe, 13, sanoo. Hänet naitettiin vuosi sitten 77-vuotiaalle miehelle.

"Minun on välillä vaikea keskittyä opetukseen, kun ikävät muistot tulevat mieleen", malawilainen koulutyttö Belita Simpokolwe, 13, sanoo. Hänet naitettiin vuosi sitten 77-vuotiaalle miehelle.

Tyttö sanoo kärsivänsä eniten tiedosta, että liiton järjesti hänen oma perheensä: isäpuoli taivutteli äidin suostumaan siihen.

Belitan opettaja pitää kuitenkin rohkaisevana sitä, että kuudetta luokkaa käyvä tyttö suoriutuu hyvin opinnoistaan ja tähtää edelleen sairaanhoitajan ammattiin.

Belita, joka on perheensä viidestä lapsesta neljäs, joutui Malawissa edelleen yleisen kupimbira-perinteen uhriksi. Siinä vanhemmat naittavat nuoria tyttäriään vanhuksille myötäjäisten toivossa.

Kyse on ikiaikaisesta perinteestä, jota monet Pohjois-Malawin heimot jatkavat yhä. Kupimbira-liittoa käytetään myös velanmaksuna.

Liian vanha kouluun

Belitan isäpuoli päätti vuosi sitten naittaa hänet 77-vuotiaalle miehelle, koska piti tyttöä liian vanhana koulunpenkille. Belita kieltäytyi, mutta joutui juonen uhriksi.

"Isäpuoli alkoi lähettää minut torille noutamaan eräältä mieheltä pieniä rahasummia. Osalla piti ostaa ruokaa ja tuoda loput kotiin."

Belita ei epäillyt mitään, koska hän luuli miestä isäpuolensa sukulaiseksi.

Viikkoja myöhemmin vanhus ilmaantui Belitan kotiin mukanaan myötäjäisiä symbolisoiva kuokka.

Isäpuoli ilmoitti, ettei liitoa voinut perua, koska perhe oli jo syönyt miehen rahoilla. Äidin vastarinnan hän tyrehdytti erouhkauksella, Belita kertoo.

Naisfoorumi tulee avuksi

Belitan kotikaupungin Chitipan naisfoorumi pelasti hänet kaksi viikkoa myöhemmin. Vapaaehtoisjärjestö saa tukea kansainväliseltä ActionAid -järjestöltä.

Naiset vakuuttivat Belitan vanhemmat siitä, että tytön pitää jatkaa koulunkäyntiä, ja hän pääsi muuttamaan biologisen isänsä luokse.

Naisfoorumin puheenjohtaja Ruth Mbale myöntää, ettei ole helppoa taivutella köyhyyttään valittavia vanhempia ja heimopäälliköitä sallimaan tyttöjen koulunkäyntiä.

"Emme tarjoa taloudellista apua, mutta olemme luoneet jäsenten lahjoituksista rahaston, josta koulumaksut voidaan hätätilassa maksaa", Mbale kertoo.

Tytöt takaisin koulunpenkille

Järjestön jäsenet käyvät pitämässä pelastetuille tytöille terapiaistuntoja, joissa puretaan pahoja kokemuksia ja rohkaistaan eteenpäin.

Paikkakunnalla on saatu palautettua kouluun 40 iältään 7-16-vuotiasta kupimbiran uhria.

Mbalen mukaan jotkut päälliköt ovat myös ymmärtäneet, että käytännön on loputtava, koska se estää tyttöjen koulunkäyntiä ja edistää aidsin leviämistä. Päällikkö Mwaulambia sanoo juurivansa kupimbiraa alueeltaan.

"Jos joku ei tottele kieltoa, meillä päälliköillä on perinteiset rankaisumenetelmät. Vaadimme sakkona kanan, ja ellei syyllinen maksa, voimme karkottaa hänet kylästä."

MALAWIN FAKTAT:

- Sisämaavaltio Itä-Afrikassa
- Asukkaita 15,3 miljoonaa
- Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 90,4%
- Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 28,2%
- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 160/182

(Lähde: YK)

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia