Valtapelit estävät sairaiden pääsyn hoitoon Gazasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtapelit estävät sairaiden pääsyn hoitoon Gazasta

Satojen vakavasti sairaiden gazalaisten henki
vaarantuu, kun palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah käyvät
valtakamppailuaan ja Israel jatkaa poliittista kiristystään.

Satojen vakavasti sairaiden gazalaisten henki vaarantuu, kun palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah käyvät valtakamppailuaan ja Israel jatkaa poliittista kiristystään.

Mohammed Zibdeh
on 12-vuotias aivosyöpäpotilas, joka odottaa Gazan kaupungissa lupaa lähteä hoitoon Israeliin.

Viime vuonna lupa heltisi, ja Israelissa annettu kemoterapia kutisti Mohammedin kasvainta huomattavasti.

"Pelkään poikani hengen puolesta", sanoo Mohammedin isä Riyad Zibdeh, joka epäilee kasvaimen alkaneen uudelleen laajeta. Lähtölupaa ei kuitenkaan kuulu.

Maaliskuun lopun ja huhtikuun lopun välillä kahdeksan vakavasti sairasta gazalaista menehtyi, koska heitä ei päästetty ulkomaille.

YK:n humanitaaristen asioiden toimisto (Ocha) raportoi hiljan, että Erezin raja-aseman kautta päästettiin huhtikuussa Israeliin vain 90 potilasta, kun maaliskuussa heitä oli 325 ja helmikuussa 258.

Pyrkijöitä on monin verroin enemmän, sillä esimerkiksi syöpä- ja munuaispotilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa Gazassa.

Yli miljoonan asukkaan Gazan terveydenhuolto potee jatkuvaa tarvikepulaa Israelin saarron vuoksi, joten yhä useampi pyrkii hoitoon Israeliin, arabimaihin tai muualle.

Fatah ja Hamas kiistelevät


Sekä pohjoista Erezin raja-asemaa valvovat israelilaiset että eteläisen Rafahin egyptiläiset vaativat Gazasta tulevilta virallisen palestiinalaishallinnon (PA) hyväksymän lähtökuvan.

Fatah-järjestön johtama PA pitää valtaa Länsirannalla, mutta Gazan ohjakset ovat kilpailevalla Hamas-järjestöllä.

Islamistinen Hamas otti vallan Gazassa kesällä 2007 voitettuaan vaalit edellisvuoden alussa. Egypti ja Israel eivät tunnusta Hamasin valtaa Gazassa eivätkä hyväksy sen myöntämiä lähtölupia.

Hamas perusti ensin alueella toimivista PA:n edustajista elimen valvomaan sairaiden lähtölupia, mutta maaliskuun lopulla järjestö miehitti elimen omilla edustajillaan. Hamas syyttää PA:n edustajia omien sukulaistensa ja kannattajiensa suosimisesta lupien jaossa.

Hamas kieltäytyi myös maksamasta potilaiden matkakuluja, kuten PA oli aiemmin tehnyt. Sen jälkeen Egypti kieltäytyi - Länsirannan PA:n painostuksesta - päästämästä Hamasin luvilla varustettuja rajansa yli.

Egyptiläisten ihmisoikeusjärjestöjen puututtua asiaan hatara kompromissi löytyi huhtikuun lopulla ja joitakin gazalaisia päästettiin Egyptiin.

Jotkut Hamasin luvilla Egyptiin päässeet kuitenkin käännytettiin sairaaloista, jotka vaativat PA:n lupia.

Tilannetta on kärjistänyt Länsirannan Ramallahissa toimivan PA:n mielivalta passien myöntämisessä. Ennen Hamasin valtaantuloa se lähetti tyhjiä passeja Gazaan täytettäviksi, mutta nyt gazalaiset on jätetty passeitta.

Alkuvuoden Gazan pommitusten aikaan PA lopetti maksamasta haavoittuneiden hoitoa Israelissa sanoen sen tulevan liian kalliiksi.

Sairaiden gazalaisten ahdinko jatkuu rajan takanakin. Moni Israeliin selvinnyt on joutunut maan turvallisuuspalvelun kuulusteluihin. Heiltä kiristetään islamistitaistelijoiden nimiä ehtona turvatarkastuksen läpäisemiselle.

Tammikuusta 2008 maaliskuuhun 2009 vähintään 438 potilasta alistettiin kuulusteluihin, Israelin lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö raportoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia