Väliaikaishallinnon pysäytettävä väkivallan kierre Libyassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väliaikaishallinnon pysäytettävä väkivallan kierre Libyassa

Libyan johtoon nousevien kapinallisten on lopetettava kostoiskut, vaatii Amnesty International.

Libyan väliaikaishallinnon on katkaistava vuosikymmeniä kestänyt ihmisoikeusloukkausten kierre ja pidättäydyttävä kostoiskuista, vaatii Amnesty International.

Järjestön raportin mukaan Muammar Gaddafille uskolliset joukot ovat syyllistyneet Libyan konfliktin aikana mielivaltaisiin hyökkäyksiin, vankien surmiin, kidutukseen, tahdonvastaisiin katoamisiin ja mielivaltaisiin pidätyksiin. Useimmiten rikokset ovat kohdistuneet siviileihin.

Myös väliaikaishallinnon taistelijat ovat kuitenkin syyllistyneet sotarikoksiksi katsottuihin kostoiskuihin, kuten vankien surmaamiseen. Järjestö on huolissaan siitä, että taistelujen jatkuessa osassa maata nämä rikokset voivat toistua, vaikka väliaikaishallitus on kehottanut joukkojaan kohtelemaan vankeja kunnioittavasti.

Viimeksi viime viikolla esille tulleissa uutisraporteissa kerrottiin väliaikaishallinnon sortavan järjestelmällisesti eteläisestä Afrikasta saapuneita mustia siirtotyöläisiä.

"Libyan uuden hallinnon tulee tehdä selvä ero viimeisen neljän vuosikymmenen aikana tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin", toteaa Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila. Toimet ihmisoikeustilanteen parantamiseksi ja oikeuslaitoksen uudistamiseksi pitää aloittaa kiireellisesti, hän sanoo.

Amnesty myös vaati siirtymäajan kansalliselle neuvostolle esittämässään raportissa pidätyskeskusten siirtämistä Libyan oikeusministeriön alaisuuteen ja varmistamaan, että pidätyksiä suorittavat vain viralliset tahot, eivätkä esimerkiksi yksittäiset kapinalliset.

"Gaddafin ajan sorrosta vastuussa olevat tulee saattaa oikeuden eteen", toteaa Mattila. "Kapinallisia tulee arvioida samojen kriteerien mukaan. Ilman tätä oikeus ei toteudu, ja ihmisoikeusloukkausten ja koston kierre uhkaa jatkua."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia