Väkivalta uhkaa Zimbabwea, jos maalisvaalit eivät ole rehelliset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta uhkaa Zimbabwea, jos maalisvaalit eivät ole rehelliset

Levottomuuksien riski kasvaa vilpillisten vaalien jälkeen, varoittaa Lovemore Madhuku. Hän johtaa Zimbabwen oppositiovoimien valistuskampanjaa maaliskuun vaalien alla.

Lovemore Madhuku toimii puheenjohtajana Kansallinen perustuslaillinen kokous (NCA) -järjestössä, joka yhdistää väkeä Zimbabwen ammattiyhdistysliikkeestä, liike-elämästä, kirkoista, oppositiopuolueista, ihmisoikeus-, opiskelija- ja nuorisojärjestöistä.

NCA perustettiin vuonna 1997 vaatimaan, että maan itsenäistyessä vuonna 1979 laadittu perustuslaki uudistetaan.

Liike onnistui yllättäen torjumaan vuoden 2000 kansanäänestyksessä presidentti Robert Mugaben hallituksen masinoiman perustuslakiuudistuksen, jota oppositio piti epädemokraattisena.

Siitä lähtien NCA on ollut napit vastakkain hallituksen kanssa. Maalikuussa pidettäviin presidentin-, parlamentti- ja kuntavaaleihin liike valmistautuu jakamalla varsinkin maaseudun äänestäjille "erityisvalistusta".

Äänestäminen kannattaa – ehkä

Madhukun mukaan kansalle vakuutetaan, että äänestäminen on tärkeätä – jos vaalit ovat rehelliset.

"Koetamme selittää, että meidän puutteellista vaalijärjestelmäämme on helppo manipuloida, mikä heikentää vaalien merkitystä", hän sanoo.

"Jos ihmiset menevät uurnille ja odottavat muutosta, jota ei sitten tulekaan, heidän on tyydyttävä tulokseen ja ymmärrettävä, miksi niin kävi", hän jatkaa ja muistuttaa, ettei vaaleilla ole merkitystä, jos ne pidetään nykyisenkaltaisessa vihamielisessä ympäristössä.

Madhukun mielestä zimbabwelaisilla on yllin kyllin syitä olla äänestämättä: vapauden puute, lehdistön tukahduttaminen, kokoontumiskiellot, hallituksen salakähmäisyys ja se, miten Mugabe käyttää valtiokoneistoa vastustajiensa murskaamiseen.

Vaalien kanssa ei ole leikkimistä

Kenian väkivaltaisuuksien tärkeimpänä opetuksena Madhuku pitää sitä, että vaalien järjestäminen pitää antaa riippumattoman ja läpinäkyvän elimen tehtäväksi. Mahdolliset kiistat on ratkaistava vikkelästi ja niin ikään läpinäkyvästi.

"Jos vaalit järjestetään vilpillisesti, seuraa levottomuuksia. Vaalien kanssa ei voi pelleillä ilman seurauksia", hän painottaa.

NCA:n erityisesti maaseudulle keskittyvä vaalivalistus pyrkii voittamaan monet zimbabwelaiset vallanneen toivottomuuden, mutta ei lupailemalla liikoja.

Häviö saattaa yllättää

Madhukun mukaan NCA koettaa valmistaa zimbabwelaisia siihen, ettei näissä vaaleissa tule kaivattua muutosta ja että kamppailu jatkuu vaalien jälkeen. NCA vaatii edelleen uutta ihmislähtöistä perustuslakia.

NCA:n mielestä äänestäminen on hyödytöntä niin kauan kuin maalla ei ole demokraattista perustuslakia, mutta järjestö ei voi estää halukkaita menemästä uurnille.

Mugaben kaatamiseen pyrkivä oppositio itse ei ole kuitenkaan Madhukun mukaan valmistanut kansaa siihen vaihtoehtoon, ettei Mugabe lähdekään.

Opposition johtava presidenttiehdokas on Morgan Tsvangirai, joka hävisi Mugabelle kevään 2002 kyseenalaisissa vaaleissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia