Väkivalta kouluja vastaan yleistyy kriisialueilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta kouluja vastaan yleistyy kriisialueilla

YK:n tuoreen tutkimuksen mukaan maailman kriisialueilla väkivalta kohdistuu yhä useammin kouluihin ja oppilaitoksiin.

Tahallinen väkivalta kohdistuu varsinkin maailman kriisialueilla yhä useammin kouluihin ja oppilaitoksiin, YK:n tuore tutkimus kertoo.

Afganistanissa kapinalliset surmasivat vuonna 2006 yhteensä 85 opiskelijaa ja opettajaa ja tuhosivat 187 koulua. Kolumbiassa on 2000-luvulla tapettu keskimäärin 42 opettajaa vuodessa.

Irakissa on surmattu 180 yliopisto-opettajaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat hyökkäsi maahan 2003. Sierra Leonen vuonna 2001 päättyneessä sisällissodassa tuhottiin 1 200 koulua.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israel on muuttanut 43 koulua sotilastukikohdiksi miehittämillään alueilla vuoden 2000 jälkeen.

Tilastot löytyvät YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon marraskuussa julkaistusta raportista Koulutus hyökkäyksen kohteena.

Raportti on ensimmäinen lajissaan. Sen kirjoittaja Brendan O'Malley pitää hälyttävänä sitä, että väkivaltaa käytetään yhä enemmän harkitusti opiskelun estämiseen. Sen muodot ulottuvat pommituksista salamurhiin, sieppauksiin, laittomiin pidätyksiin, kidutukseen ja rakennusten polttamiseen.

"Tietyillä alueilla käy hengenvaaralliseksi olla opiskelija, opettaja tai opetusalan virkamies", O'Malley sanoo.

"Hyökkäykset koulutusta vastaan jäävät taistelujen keskellä usein vaille kansainvälistä huomiota", hän jatkaa.

Viiden viime vuoden aikana opetusala on kärsinyt väkivallasta pahimmin Afganistanissa, Kolumbiassa, Irakissa, Nepalissa, Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla, Thaimaassa ja Zimbabwessa.

Taistelevat ryhmät ovat monissa maissa ottaneet taktiikakseen oppilaitosten pommittamisen ja opettajien murhaamisen.

Väkivaltaa edustaa myös koululaisten värvääminen lapsisotilaiksi, mitä tapahtuu muun muassa Sri Lankassa ja Burmassa.

Ratkaisuna ongelmaan O'Malley ehdottaa oppilaitosten julistamista väkivallattomiksi "turvapaikoiksi" kirkkojen tapaan. "Ehkä ne pitäisi myös varustaa Punaisen Ristin kaltaisella merkillä", hän pohtii.

Raportti kehottaa kaikkia YK:n jäsenvaltiot huolehtimaan siitä, etteivät opetusalan väkeä, opiskelijoita, ammattiyhdistysaktiiveja, viranomaisia ja julkisia laitoksia vastaan tehdyt hyökkäykset jää rankaisematta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia