Väkivallan pelko ja teknologia muokkaavat muslimien perinteitä Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivallan pelko ja teknologia muokkaavat muslimien perinteitä Pakistanissa

Pakistania viime kuukausina ravistelleen
väkivallan pelko varjosti vuotuista Eid al-Adha -uhrijuhlaa, jota
vietetään Mekan pyhiinvaelluksen päätyttyä. Viranomaiset pelkäsivät ääri-islamistien tekevän lisää terrori-iskuja,
ja moskeijoiden turvatoimet kiristettiin äärimmilleen.

Pakistania viime kuukausina ravistelleen väkivallan pelko varjosti vuotuista Eid al-Adha -uhrijuhlaa, jota vietetään Mekan pyhiinvaelluksen päätyttyä. Viranomaiset pelkäsivät ääri-islamistien tekevän lisää terrori-iskuja, ja moskeijoiden turvatoimet kiristettiin äärimmilleen.

Aseistetut poliisit moskeijan katolla säikäyttivät yhdeksänvuotiaan Waqas Ahmedin, kun hän pyrki muslimien uhrijuhlan rukouksiin Pakistanin Lahoressa marraskuun lopulla.

"Poliisit tuijottivat meitä niin kuin moskeijaan meneminen olisi rikos. Odotin tavanomaisia hymyjä ja halauksia, mutta nyt kaikki olivat kireitä. Paikka muistutti tietokonepeleissä näkemiäni sotatantereita", poika kertoo.

Pakistania viime kuukausina ravistelleen väkivallan pelko varjosti vuotuista Eid al-Adha -uhrijuhlaa, jota vietetään Mekan pyhiinvaelluksen päätyttyä.

Viranomaiset pelkäsivät ääri-islamistien tekevän lisää terrori-iskuja, ja moskeijoiden turvatoimet kiristettiin äärimmilleen. Moneen pyhäkköön mentiin metallinpaljastimen läpi.


Torikauppa siirtyy nettiin

Tilanne heijastui myös juhlan ennakkovalmisteluihin. Torit, jotka yleensä kuhisevat ihmisiä suurten juhlien alla, pysyivät pitkään autioina.

"Olimme pestanneet ylimääräisiä turvamiehiä, mutta ostajia oli vähän. Tungos alkoi vasta kaksi päivää ennen Eidiä, kun terrori-iskuissa oli tauko", rawalpindiläinen torikauppias Amir Husain kertoo.

Eid-juhlaan kuuluvien teuraseläinten hankinta siirtyi paljolti internetiin, josta löytyvät muun muassa Uhri- ja Vuohi-nimiset nettikaupat.

"Tarjontaa on ollut netissä jo muutaman vuoden, mutta nyt myynti kasvoi valtavasti", lahorelainen torikauppias Zeeshan Haider sanoo. Hänen mukaansa esimerkiksi Vuohi-sivustolta loppuivat uhrieläimet kesken.

Tilaaja sai valita eläimen kuvan ja painon perusteella netistä, ja se toimitettiin hänelle kotiin.

Rituaalien ulkoistaminen on yleistynyt muutenkin. Karachissa asuva Munawarin perhe tilasi tänä vuonna vuohipaistinsa valmiina.

"Viime vuonna meiltä kului vähintään viisi tuntia, kun teurastimme, nyljimme, puhdistimme, paloittelimme ja valmistimme ruoaksi kaksi vuohta", kotirouva Shazia Munawar muistelee.

"Koko talo oli sekaisin ja piha täynnä eläinten verta ja teurasjätteitä", hän jatkaa.

"Nyt halusimme nauttia Eidistä, kuten muistakin vapaapäivistä, ja vähentää vaivannäköä", Munawar perustelee ulkoistamispäätöstä.

Postikortit korvataan tekstareilla

Kaikki eivät ole siihen valmiita. Tietokoneita Lahoressa myyvä Mustafa Raza korostaa rituaalin hengen olevan juuri siinä, että kaikki tehdään omin käsin.

Hän osti vuohen viisi päivää ennen juhlaa ja hoiti sitä kotonaan, kunnes kutsui teurastajan avukseen juhlan aattona.

"Jumalan nimeen uhrattavaa eläintä tulee rakastaa. Miten se onnistuu vuohta näkemättä ja hoivaamatta?" hän ihmettelee.

Muutoksen kourissa on myös Eidiin perinteisesti liittynyt postikorttien lähettely, joka on kasvavassa määrin korvautunut sähköpostilla ja tekstiviesteillä.

Lahorelainen kirjakauppias Zahid Husain ei saanut korttejaan kaupaksi ja ryhtyi jakamaan niitä ilmaiseksi tietyn summan edestä ostaneille.

"Kiinnostavaa on myös se, että useimmat asiakkaat ostivat kirjojen sijasta raaputusarpoja kännykkään", Husain sanoo.

Kännykkäoperaattorit joutuivat kamppailemaan ylikuormitusta vastaan tekstiviestien tulvan keskellä. Lähetettyjen viestien määrää ei ollut heti selvillä, mutta viime vuonna 166 miljoonan asukkaan Pakistanissa lähetettiin ramadanin päättävän Eid al-Fitrin kunniaksi noin 600 miljoonaa viestiä. 

Muslimien kaksi juhlaa

Eid tarkoittaa "onnen paluuta" tai "juhlailoa". Eid al-Fitria vietetään ramadan-paastokuukauden päättymisen johdosta. Eid al-Adha päättää Mekan pyhiinvaelluksen eli hajjin, ja samalla muistetaan sitä, miten profeetta Aabrahamia koeteltiin pyytämällä häntä uhraamaan ainoa poikansa Ismael. Siitä johtuu nimitys uhrijuhla.

Molemmat juhlapäivät alkavat rukouksella. Loppupäivä omistetaan almujen antamiselle ja vieraillaan ystävien ja sukulaisten luona vaihtaen tervehdyksiä ja lahjoja. Eid al-Adhan saarnassa imaamin tulee korostaa uhrauksen velvollisuutta. Eläin uhrataan juhlapäivänä tai kahtena sitä seuraavana päivänä. Kolmasosan lihasta saa perhe itse ja jäljelle jäävä osa jaetaan köyhille ja annetaan lahjaksi sukulaisille ja ystäville.

Suomessa ja Ruotsissa teurastaminen kotona tai uskonnollisena riittinä on kiellettyä, joten juhlaa ei voida viettää perinteiseen tapaan. (Lähde: www.islamopas.com)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia