Vain harva Sierra Leonen uhri saa oikeutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vain harva Sierra Leonen uhri saa oikeutta

Sotarikoksista tuomittu Charles Taylor on vain jäävuoren huippu Sierra Leonen sisällissodan aikaisissa rikoksissa, muistuttaa Amnesty.

Liberian ex-presidentti Charles Taylorin tuomiosta huolimatta tuhannet Sierra Leonen sisällissodan uhrit odottavat yhä oikeutta, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Hollannin Haagissa toimiva Sierra Leone -erityistuomioistuin totesi viime viikolla Liberian entisen presidentin Charles Taylorin syylliseksi rikoksiin ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksiin. Taylor tuki naapurimaa Sierra Leonen kapinallisia vuosina 1996–2002.

Amnestyn mukaan tuomio lähettää kaikille maailman johtajille viestin siitä, ettei kukaan ole immuuni oikeudelle. Taylor ja muutama muu syytteen saanut johtaja ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, muistuttaa Amnestyn Sierra Leonen johtaja Brima Abdulai Sheriff.

"Tuhannet ihmiset, joita epäillään laittomista tapoista, raiskauksista ja muusta seksuaalisesta väkivallasta, silpomisesta ja lasten käytöstä sodassa, eivät ole koskaan joutuneet tutkituiksi, saati sitten syytetyiksi", hän toteaa.

Useimmat uhrit eivät ole saaneet myöskään korvauksia, vaikka Sierra Leonen totuuskomissio on sitä suositellut. Amnesty kritisoi myös vuoden 1999 armahduslakia sekä sitä, ettei sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan ole säädetty Sierra Leonessa rikoksiksi.

Järjestö vaatii, että sisällissodan rikoksia aletaan tutkia myös Liberiassa, jossa tapahtui paljon julmuuksia Taylorin toimiessa ensin aseellisten ryhmien johtajana ja sitten presidenttinä.

Taylor on ensimmäinen entinen valtionpäämies, joka on todettu syylliseksi sotarikoksiin sitten toisen maailmansodan. Hän saa varsinaisen tuomionsa toukokuun lopulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia