“Vain alhaalta ylöspäin rakennettu rauha voi kestää” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

“Vain alhaalta ylöspäin rakennettu rauha voi kestää”

Israelilaisten ja palestiinalaisten yhteisessä ajatushautomossa kehitellään käytännöllisiä ratkaisuja konfliktia ylläpitäviin arkipäiväisiin ongelmiin. Menestystarinoita on jo.

“Rauhaa on aina helpompi rikkoa kuin rakentaa”, huokaisee IPCRI:n () ympäristökoordinaattori Mutassim Abu el Hawa. Hän ja IPCRI:n ohjelmakoordinaattori David Rosenberg kuitenkin yrittävät. Miehet vierailivat Helsingissä esittelemässä ajatushautomoaan ja kertomassa rauhanomaisista ratkaisumalleista Israelin ja Palestiinan konfliktiin.

IPCRI on ainoa israelilaisten ja palestiinalaisten yhteinen julkishallinnon asioita pohtiva ajatushautomo. Se pyrkii rakentamaan rauhaa kehittämällä käytännöllisiä ratkaisuja Israelin ja Palestiinan välejä hiertäviin kysymyksiin. Järjestö edistää konfliktin ratkaisuun kahden erillisen valtion mallia.

Vesikysymyksen ratkaisu rakentaa rauhaa

Mutassim Abu el Hawalla ja David Rosenbergilla on esittää menestystarinoita rauhanrakentamisen alalta ja paljon uusia ehdotuksia kiistakysymysten sovittelemiseksi. Järjestö tekee töitä esimerkiksi Länsirannan vesikysymyksen ei-politisoimiseksi. Juomaveden saatavuus ja jätevesien käsittely on Länsirannan palestiinalaisten ja israelilaissiirtolaisten yhteinen ongelma.

“300 000 Länsirannan palestiinalaista on vesiverkon ulkopuolella ja riippuvainen tankkiautoilla toimitettavasta vedestä, jonka hinta on usein kolminkertainen. Tankkiautojen vesi on myös usein saastunutta ja autot joutuvat usein ongelmiin Israelin armeijan checkpointeilla”, Mutassim Abu el Hawa kertoo.

Parhaat makean veden lähteet ovat siirtokuntien hallussa. Toisaalta Länsirannan olematon jäteveden käsittely uhkaa saastuttaa myös siirtokuntien vesivarat. IPCRI onkin onnistunut neuvottelemaan paikallisia ratkaisuja, jossa siirtokunnat jakavat yhteistä vesi-infrastruktuuria ympäröivien alueiden palestiinalaisten kanssa. “Toimintamme on rauhan rakentamista tällaisissa arkipäivän kysymyksissä. Vain alhaalta ylöspäin rakennettu rauha voi kestää”, Mutassim Abu el Hawa pohtii.

Vesikysymyksen lisäksi IPCRI on tehnyt esimerkiksi esityksen käytännöllisesti katsoen saarroksissa olevan Gazan alueen avaamisesta ja rajakontrollin järjestämisestä. Järjestö on myös puuttunut menestyksekkäästi sekä Palestiinan että Israelin koululaitosten opetussuunnitelmiin. “Vaatimuksemme siitä, että opetusuunnitelmissa nähtäisiin paremmin myös konfliktin toinen osapuoli ja annettaisiin edes auttavan tarkka kuva historiasta on mennyt hyvin läpi”, David Rosenberg kertoo.

Kaksi valtiota rauhanomaisesti rinnakkain

Parhaillaan IPCRI työstää ehdotusta Jerusalemin kaupungin tulevaksi hallintomalliksi. “Kaupungin jako muurilla olisi katastrofi, joka täytyy estää”, Rosenberg sanoo. “Sen sijaan ajamme mallia, jossa eri kaupunginosat jaettaisiin kuuluviksi joko palestiinalaisten tai israelilaisten hallinnoimiin.”

IPCRI:n kahden valtion mallin yhtenä keskeisenä edellytyksenä on Israelin siirtokuntien täydellinen evakuoiminen palestiinalaisalueilta. Rosenbergin mukaan siirtokuntien tyhjentäminen ei olisi niin hankalaa, kuin miltä se kuulostaa. “Suurin syy muuttaa siirtokuntiin on asuntojen hinta. Jos siirtokuntalaiset saisivat asunnon samaan hintaan Israelista, he muuttaisivat mieluusti Tel Aviviin tai Jerusalemiin. Arviolta vain noin kymmenen prosenttia siirtokuntalaista eli 30–40 000 ihmistä haluaa asua siirtokunnissa ideologisista syistä”, Rosenberg arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia